сряда, 19 септември 2012 г.

ЗЕЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ


  • 10-15 листа спанак
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 200 мл прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. брашно (приблизително)
  • 150 мл вода
  • 1 пакетче крема сирене
  • 100 г сирене
  • 1 скилидка чесън
  • копър
  • бучка масло за мазане
      Във врящата вода се слага почистеният спанак. Оставя се за 3-4 минути, след което се пасира. Яйцето се разбива. Добавят се брашното, солта, прясното мляко и пасираният спанак. Всичко се разбива до получаването на тесто, малко по-гъсто от палачинково.
      Изпичат се палачинки с желана големина, които топли се намазват с маслото. След като изстинат, се намазват със сместа от крема сирене, настърганото сирене и копър и чесън. Завиват се на руло.
      По желание могат да се полеят с някакъв млечно-майонезен сос.

сряда, 5 септември 2012 г.

СОЛЕН КЕКС


  • 5-6 яйца (зависи от големината)
  • 50 г меко масло
  • 50 г олио (зехтин)
  • 150 г кашкавал
  • 150 г салам
  • 1 бакпулвер
  • 1 каф.л. сол
  • 1 ч.ч. брашно
  • ленено семе за поръсване


      Яйцата се разбиват много добре. Прибавят се солта, мазнината, брашното, смесено с бакпулвера и колбасът и кашкавалът - на дребни кубчета. Всичко се разбърква добре и се изсипва в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене. Поръсва се с ленено семе.
       Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.