четвъртък, 23 май 2013 г.

ЯГОДИ СЪС СМЕТАНА

  • 700 г ягоди
  • 400 г заквасена сметана
  • 200 г кисело мляко
  • 50 г уиски или ликьор
  • 5 с.л. захар
  • 4 с.л. пудра захар
  • ванилия
      Ягодите се измиват, почистват и режат на парченца. Оставят се няколко цели ягоди за украса. Поръсват се с пудрата захар и алкохола и се оставят да се овкусят.
       Млякото, захарта, ванилията и сметаната се разбиват. В подходящи чаши се слага малко сметанов крем, отгоре ягоди, пак крем, ягоди и накрая малко крем, върху който се бодва цяла ягода.

Уменьшить

сряда, 8 май 2013 г.

ГОЛЯМА ПАЛАЧИНКА С КОПРИВА


  • 1 пликче коприва
  • 3 яйца
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 стрък пресен лук
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 каф.ч. брашно приблизително
  • 3 с.л. олио
  • сол
  • 50 г кашкавал
  • 100 г сирене
      Копривата се измива добре и се слага във вряща вода. Оставя се 3-4 минути на котлона, след което се отцежда, изстисква и наситнява с нож. В купа се разбиват добре яйцата. Прибавят се копривата, ситно нарязаните чесън и лук, мляко, олио и сол. Добавя се и брашното. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Пече се на 200 градуса до зачевяване. Още топла палачинката се поръсва с настърган кашкавал и сирене. Навива се на руло с помощта на хартията. Реже се на парчета по желание.