петък, 11 ноември 2016 г.

ПЪЛНЕНО ОБЕЗКОСТЕНО ПИЛЕ



  • 1 пиле
  • 4 средно големи гъби печурки
  • 1/2 стрък праз
  • 1 парче наденица по избор
  • 150 гр бекон
  • 100 гр кашкавал
  • 1 скилидка чесън
  • соев сос 
  • 4-5 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер
  • 2-3 с.л. сос от нар
         

         Пилето се срязва по дължината на гърдите в средата /по кокала/ и с помощта на остър нож се отделя внимателно месото от костта. Крилцата се отрязват до половината, а останалата част се издърпва от кокалчето. Бутчетата се срязва също по дължина, така че да може да се отдели месото от костта. Така с помощта на ножчето се маха скелета на пилето. Кожата трябва да е цяла - като основа. Отгоре се размества с ръце месото, така че да е равномерно разпределено. Ако трябва някъде се подрязва и допълва. Трябва да се получи един правоъгълник. Посолява се и отгоре се разпределя плънката, която се поръсва със соев сос. 
          За плънката: в олиото се задушават ситно нарязаният праз, печурките на не много дребни парчета, беконът и наденицата - на едри кубчета,чесънът - на ситно. Накрая се овкусява със сол и пипер. След като поизстине, се прибавя кашкавалът , нарязан на кубчета, от който се оставят няколко кубчета за върху пилето.
        Пилето внимателно се завива като руло и с помощта на конец или клечки за зъби /може и двете/ се затварят отворите, за да не изпадне плънката. намазва се с мазнината от плънката, посолява се и се пече на 200 градуса половин час с прихлупената част на кожата нагоре. След това се обръща и се пече още половин час. Изважда се, поръсва се с останалия къшкавал и се полива със сос от нар. Запича се за 5 минути, колкото кашкавалът да се разтопи. 
         Оставя се да почина поне 10 минути. Махат се конецът и клечките и се реже на филии.