вторник, 17 януари 2017 г.

СКУМРИЯ НА ФУРНА



  • 4 едри скумрии
  • 1 голям лимон
  • 5-6 стръка мащерка
  • 1 ч.л. риган
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 консерва домати на кубчета
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
       Рибите се почистват и измиват. Осоляват се отвън и отвътре. Правят няколко прореза по диагонал от едната страна на всяка риба. На дъното на тава се поръсват зехтин, пипер, мащерка, риган и наситнен чесън. Подреждат се рибите. Във всеки прорез и в коремната кухина се слегат резени лимон, срязани на две. Между прорезите рибите се поливат с доматите. Поръсватсе със зехтин. Пекат се около 40 минути на 220 градуса - да се позачервят.