вторник, 31 януари 2012 г.

НАГРАДА

Отново си имам награда - благодаря , Мони, прекрасна е.
Направо ме стопли в този мразовит ден.



петък, 27 януари 2012 г.

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С БУЛГУР В КИСЕЛО ЗЕЛЕ


  • 1 цяло пиле
  • 1 кисела зелка
  • чубрица
  • червен пипер
  • черен пипер
  • 200 г бекон (пушени гърди)
      За плънката:
  • 150 г булгур
  • 4 с.л. олио
  • 1 морков
  • 1 малка главичка лук
  • 1 каф.л. салвия
  • 1 каф.л. чубрица
  • 1 домат от консерва
  • сол
  • черен пипер
      В мазнината се задушават ситно нарязаните зеленчуци, добавят се булгурът и подправките. Всичко се залива с 1 чаша вода. Оставя се на слаб огън, докато булгурът почти поеме водата.
      Пилето се измива. Кухината се напълва с булгура. Ако остане от плънката, се слага между зелето. Пилето се намазва с червен пипер и съвсем малко сол.
      На дъното на гювеч се разпределя 1/4 от нарязаната на ситно киселата зелка. Поръсва се с червен пипер и чубрица. Отгоре се слага пилето. Около него се разпределят останалите 2/4 от зелето, на което е отстранен кочанът. Отново се поръсва с подправки. С последната 1/4 се покрива пилето. Подправя се. След първия час печене зелето се покрива с резени бекон.
      Пече се на 180-200 градуса 2 часа.

сряда, 25 януари 2012 г.

БЛАГОДАРЯ!

Отново си имам наградааааааааа!
Благодаря на Мира  и  Яна за прекрасните награди, които споделиха с мен.Ето ги и тях:






Ето и условията, на двете награди:

1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му !
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това !
3.Споделете 7 неща за себе си !
Наградите споделям с:
Мони
Зиче
Диана
Пепчо
Мариета
Краси
Мони
Гуинет
Буба
Бети
Джемма
Бенита
Весичка
Илиана
Зорница


Сега остана да споделя нещо за мен - трудна задача, но започвам:
  1. Обичам да готвя, стига да не се налага да бързам.
  2. Релаксирам сред природата - разходки на пусти, тихи места в планината-
  3. Обожавам морето, но спокойствието там извън сезона. Лудницата и крясъците по плажа не ми допадат.
  4. Любимото ми занимание у дома е да чета криминални романи и от време на време - езотерична литература.
  5. Харесвам турските сериали и мистерии.
  6. Всичко бих дала за двамата си синове и за моята майка - това са любимите ми същества.
  7. Вярвам в доброто, постоянно се надявам за повече светлина в живота, искам да обичам всички около себе си, както и да бъда обичана. Старая се да бъда добра, въпреки че не винаги се получава.

Поздрави на всички от мен!


понеделник, 23 януари 2012 г.

СОДЕНИ МЕКИЦИ


  • 3 ч.ч. приблизително брашно
  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • олио за пържене


      Яйцата се разбиват. Содата се разтваря в киселото мляко и заедно с останалите продукти без брашното се прибавя към яйцата. Всичко се разбива. Прибавя се повече от половината пресято брашно, разбърква се с лъжица. След това по малко се добавя от останалото брашно и се замесва с ръце меко тесто.
      Върху набрашнена повърхност се разточва тестото (разделено на две части) с дебелина около 1 см. Реже се на квадрати, правоъгълници или други фигурки. Надупчват се с вилица, за да не се подуват при пърженето.
     В сгорещеното олио се пържат мекичките до зачервяване.
     По желание в тестото може да се натроши малко сирене. Поднасят се със сирене, мед или сладко.

сряда, 18 януари 2012 г.

ПАНДИШПАНОВ СЛАДКИШ С ВИШНИ


  • 4 яйца
  • 10 с.л. захар
  • 5 с.л. с връх брашно
  • 4 с.л. олио
  • 2 ванилии
  • 20-25 вишни без костилка (замразени)
  • 2 с.л. пудра захар
     Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното , ванилията и олиото и всичко се разбърква добре.
     Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към жълтъчената смес. Всичко се разбърква с лъжижа внимателно отгоре надолу.
     Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно форма. Отгоре се разпределят вишните (които потъват). Пече се в долната част на предварително загрята фурна на 150 - 160 градуса за около 40 минути - коричката да покафенее, но се внимава и да не изгори. Оставя се на леко отворена фурна за десетина минути и след това се изважда.
     Когато изстине, се обръща и се поръсва с пудрата захар.

четвъртък, 12 януари 2012 г.

ГЪБЕН СОС



  • 5 гъби печурки (или 3 сърнелки)
  • 1 тънък стрък праз
  • 1 жълтък
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 3 с.л. олио
  • 5 с.л. брашно
  • 1/2 лимон
  • сол
  • черен пипер
      В олиото се запържват празът, нарязан на тънки пръстенчена и гъбите - на филийки. Жълтъкът се разбива с подправките, брашното и млякото. Изсипва се при гъбите при непрекъснато бъркане. Сосът се бърка докато се сгъсти - ако е много гъст, се добавя малко вода.
     Когато е готов, се подправя със сока на лимона. Подходящ е за меса.

понеделник, 9 януари 2012 г.

СВИНСКИ ГЪРДИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЮВЕЧ


  • 700 г свински гърди
  • 1 кг картофи
  • 200 г замразен грах
  • 2 зелени чушки
  • 2 червени чушки
  • 2 големи моркова
  • 300 г дребни печурки
  • 1 глава лук
  • 1/2 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.л. с връх червен пипер
  • 1/2 каф.ч. олио
  • сол
  • черен пипер


      Картофите се обелват. Нарязват се на едри кръгове и се разпределят на дъното на гювеч. Отгоре се слагат последователно: чушките нарязани на не много ситно, грах, целите гъбки, моркови - на едри парчета и лукът - на полумесеци. Най отгоре се подреждат парчетата свински гърди.
      Всичко се посолява и поръсва с пиперите. Полива се с вино и 2 чаши вода. Накрая се поръсва и олиото.
       Пече се на 200 градуса час до час и половина.

четвъртък, 5 януари 2012 г.

АШУРЕ


  • 250 г жито
  • 150 г захар
  • 1 пак. плодово нишесте (70г)
  • 10-на орехови ядки
     

      Житото се измива и накисва за 2-3 часа във вода. Залива с приблизително 1 литър вода и се вари около 30-40 минути - пробва се дали е сварено. Ако е необходимо се долива вода. Прибавя се захарта. Нишестето се разтваря според указанията, но не се използва мляко. Разтвореното нишесте се прибавя при житото при непрекъснато бъркане. Бърка се до сгъстяване. Разпределя се в купички и се поръсва с натрошените орехи.