четвъртък, 30 юни 2011 г.

ЛОЗОВИ СЪРМИ С БЯЛ СОС


  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 500 г кайма
  • 5 с.л. ориз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 5 стръка магданоз
  • 5 стръка копър
  • 7 с.л. олио
  • 30-ина лозови листа
  • 2-3 сушени чушки
  • сол
  • черен пипер
      За соса:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 5 с.л. равни брашно
  • 2 яйце
  • 1 ч.ч. вода
  • парченце масло за вкус
  • сол
      В мазнината се запържват ситно нарязаните лук, морков и чесън. Добавя се каймата. След като се позапържи, се долива малко вода, добавят се оризът и подправките. Оставя се на котлона още 5-10 мин като се бърка.
     На дъното на тенджера се подреждат 4-5 лозови листа. Отгоре се редят навитите сърмички. Чушките се накисват и се пълнят с колкото е останала плънка, ако не е останала, се слагат в тенджерата само за аромат. Притискат  се с чиния, която напълно да ги покрива. Аз слагам и един неголям речен камък. Заливат се с вода - около 2 чаши. Щом заврят, котлонът се намалява и къкрят 1 час.
     Продуктите за соса се смесват с 1 чаша вода. Разбиват се с тел и се слагат на котлона да кипнат при непрекъснато бъркане.
     Сърмите се поднасят, поляти със сос.

5 коментара:

  1. E vse pak moje da se uto4ni kak se pravi to4no sosa!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Соса става по вкусен, като се приготви с бульона от сармите. Между другото сАрма се пише с А ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Този сос е ужасен на вкус.

    ОтговорИзтриване
  4. Сърма се пише с "Ъ".
    А сосът се приготвя с бульона от сърмите!

    ОтговорИзтриване
  5. Сърма се пише с Ъ ако става въпрос за плат извезан или тъкан с позлатени и посребрени нишки. При всички останали случаи, когато е за ястие се пише САРМА.

    ОтговорИзтриване