сряда, 27 февруари 2013 г.

ТЕСТО ЗА ПИЦИ И МЕКИЦИ



  • 500 г брашно приблизително
  • 20 г свежа мая
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.ч. топла вода
      Маята и захарта се разтварят в 1 чаша топла вода. Брашното  се пресява, прави се кладенче и в него се сипват солта, захарта, олиото, разтворената мая. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя от брашното (ако е необходимо се добавя още малко). Готовото тесто се поръсва с малко брашно, покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.
     Готовото тесто може да се сложи в хладилника и там да втаса цяла нощ например, ако няма да се ползва веднага. Може да се прибере преди да е втасало във фризера, като преди използване се изчаква да се размрази и да втаса.

2 коментара:

  1. Честит Национален празник,Маги!
    Хубав ден и много пролетно настроение.

    Вчера замесих двойна доза от тестото и обядвахме пица, а за закуска днес- мекици.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Вили, и аз често правя с тестото като теб.

    ОтговорИзтриване