сряда, 27 февруари 2013 г.

ТЕСТО ЗА ПИЦИ И МЕКИЦИ



  • 500 г брашно приблизително
  • 20 г свежа мая
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.ч. топла вода
      Маята и захарта се разтварят в 1 чаша топла вода. Брашното  се пресява, прави се кладенче и в него се сипват солта, захарта, олиото, разтворената мая. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя от брашното (ако е необходимо се добавя още малко). Готовото тесто се поръсва с малко брашно, покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.
     Готовото тесто може да се сложи в хладилника и там да втаса цяла нощ например, ако няма да се ползва веднага. Може да се прибере преди да е втасало във фризера, като преди използване се изчаква да се размрази и да втаса.

понеделник, 4 февруари 2013 г.

РУЛАДИНИ В БЕКОН


   По идея на "Бон апети"
  • 500 г кайма
  • 10 ленти бекон
  • 1 филия хляб
  • 100 мл прясно мляко
  • 5 пръчки кабаноси (дебърцини)
  • 6-7 с.л. олио
  • 1 малко яйце
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица по желание
   

     Хлябът се накисва в млякото, изстисква се и се натрошава. Смесва се заедно с каймата, яйцето и подправките. Омесва се добре. Взима се малко от каймата и с нея се завива половин пръчка кабаноси - получава се нещо като по-дебело кебапче. Лента бекон се увива около кебапчето по диагонал. Намаслява се тавичка. Подреждат се руладините. Поливат се с останалото олио.
     Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна за около половин час.