сряда, 2 юли 2014 г.

КНЕДЛИ СЪС СМОКИНИ ВЪВ ВАНИЛОВ СОС



      За тестото:
  • 2 големи картофа
  • 6 с.л. грис
  • 2 белтъка
  • 4 с.л. захар
  • 7 с.л. брашно
  • 7-8 големи смокини от сладко 
  • кокосови стърготини за овалване
      За ваниловия сос:
  • 2 жълтъка
  • 6 с.л. захар
  • 2 ванилии
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сметана
  • 6 с.л. брашно
   

      Картофите се обелват и нарязват на кубчета, които се сваряват, отцеждат и намачкват - да няма бучки. След като изстинат се смесват с останалите продукти за тестото. Омесва се меко, лепнещо тесто. Късат се топки приблизително колкото средно голяма мандарина. Леко се сплескват, слага се по една смокиня и се завива, като краищата се попритискат. Оформя се топка. Така оформените топки се пускат във вряща вода, в която има една щипка сол. Топките се варят 10-12 минути - трябва да изплуват на повърхността. Ако случайно са залепнали за дъното, внимателно се отлепват с помощта на лъжица.
   Готовита топки се изваждат с решетъчна лъжица, като се поотцеждат. Внимателно се овалват в кокосовите стърготини - докато са топли са много меки.
      За соса 150 мл от прясното мляко и захарта се кипват. Жълтъците и брашното се разбъркват добре с останалото мляко. Изсипват се при горещото мляко при непрекъснато бъркане. Кремът са вари докато стане като сос. Слагат се ванилиите и сметаната. 
      Сервира се като първо се сипва сос в подходяща чиния и отгоре се слага по една кокосова топка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар