четвъртък, 28 октомври 2010 г.

БОБ В ГЪРНЕ



  • 1 малък пакет боб (500 г)
  • 1 голяма глава лук
  • 1 чушка
  • 1 с.л. сушен джоджен или листенцата на 5 стръка пресен джоджен
  • 1 с.л. с връх сол
  • 1 каф.ч. олио
  • 1 каф.ч. смлени домати от буркан
  • 1 ч.л. с връх червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сушен дивисил или листенцата на 3 стръка пресен дивисил
       Бобът се накисва от предната вечер във вода. На следващия ден водата се изхвърля, бобът се изплаква и се слага в глинен гювеч. Прибавят се ситно нарязаните зеленчуци и подправките. Долива се вода - 3 пръста над боба. Всичко се разбърква и се слага във фурната на 220 градуса. Пече се около 2-3 часа (зависи от боба), като на два пъти се изважда да се разбърка и ако е необходимо да се долее вода.

сряда, 27 октомври 2010 г.

ШУНКОВИ РУЛА С ГАРНИТУРА



за една порция:
  • 3 тънко нарязани филии шунка
  • 6 розички броколи
  • 2 зелени чушки
  • 1 скилидка чесън
  • 300-400 г (приблизително) зеле
  • 2-3 с.л. соев сос
  • 4с.л. олио
  • 1 малка кутийка руска салата или 1-2 сварени картофа и 1 морков, нарязани наситно и подправени със сол и майонеза
  • 2 с.л. топено сирене от кутийка (може да се замести с майонеза)
  • 1 с.л. вегета
       Слага се да заври вода, в която сипвам вегетата и малко сол. Щом заври, пускам розичките броколи вътре и ги оставям за десетина минути - да запазят ярко зеления си цвят. Отцеждам ги.
       В нагорещената мазнина пускам ситно нарязаната скилидка чесън, зелето и чушките нарязани на тънки ивички. Разбърквам често и внимателно. Пържа около 5 мин. и добавям сол и соев сос. Изключвам котлона и оставям зелето още малко отгоре.
      В шунката се слага от руската салата и се завива на руло, като отдолу е прехлупената част.
      Подреждам всичко в чиния и отгоре украсявам с ивички топено сирене, което слагам в найлоново пликче с миниатюрна дупчица и притискам - става като пош.

вторник, 26 октомври 2010 г.

ГОФРЕТИ С ЛИМОН


  • 100 г маргарин
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 1 лимон
  • 200 г брашно
  • 1 к.л. сода за хляб
  • 150 мл топла вода

      Разбивам първо яйцата и захарта, добавям маргарина. Настъргвам на ситно ренде кората от лимона. Прибавям сокът от лимона и осталите продукти, като постянно бъркам тестото. Накрая сипвам и топлата вода с разтворената сода в нея. Всичко се разбърква добре.
      Сипвам по 1 каф.ч. от тестото в добре нагрятия гофретник и пека по около 3 минути.
      Сервират се със сирене, сладко или шоколад.


вторник, 19 октомври 2010 г.

ЛЕСНА ТОРТА


  • 1 опаковка готови кафяви квадратни блатове за торта  (3 броя)
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 1/2 бурканче ягодов мармалад
  • 1 чаша сироп
  • 50 г масло
  • 1 с.л. какао
  • 1 пакетче шоколадови пръчици
        Подрязват се краищата на блатовете, за да станат кръгли - това може да стане като се постави кръгла чиния върху блата и се реже с нож по ръбовете й. Отрязаните крайчета, маслото, какаото и 1-2 с.л. от сиропа се омесват добре. Оставя се в хладилника да стегне.
       Сметаната се разбива с миксер до необходимата гъстота. В подходяща чиния се сиропира първия блат, маже се от сметаната. Върху него се поставя вторият блат, сиропира се и се намазва внимателно с ягодовия мармалад. Отгоре пак се маже сметана. Последният блат също се сиропира. Намазва се цялата торта със сметана, като се оставя малко за украса. Сметаната за украса се изсипва в пликче, на което се отрязва съвсем малко от връхчето, т.е. да заприлича на пош. Така се рисува по тортата и се правят линии по желание.
       Накрая от тестото в хладилника се оформят малки топчета - като бонбони, които се овалват в шоколадовите пръчици. Подреждат се върху тортата.
       Желателно е тортата да престои поне 12 часа в хлдилника преди консумация.