петък, 30 септември 2011 г.

СЛАДКИШ С ГРИС И КЪПИНИ


  • 6 яйца
  • 8 с.л. грис
  • 1 ч.ч. непълна захар
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 ванилия
  • 4 с.л. гъст плодов сироп
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 200 г къпини
      Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците заедно със захарта се разбиват, докато леко побелеят. Добавят се олио, ванилия, грис и плодовият сироп. Отново се разбива. Слагат се и белтъците и всичко се разбърква внимателно отгоре надолу с лъжица. Сместа се изсипва в застлана с готварска хартия тавичка. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-30 мин и се оставя още няколко минути във фурната.
     След като застине, сладкишът внимателно се обръща и леко се отделя хартията, за да не се начупи. Намазва се с разбитата сметана и се украсява с къпините. Добре е да престои около 2 часа в хладилник.


сряда, 28 септември 2011 г.

СУПА ОТ МАСЛОВКИ


  • 3-4 едри масловки
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 5 с.л. олио
  • 20 г масло
  • 1 топка фиде
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 1 каф.л. черен пипер
  • сол
  • магданоз за поръсване
      Лукът и чушката се нарязват на ситно и се задушават в олиото и маслото. Добавят се масловките на парченца и вода. Когато гъбите и зеленчукът са сварени, се слага фидето, подправките. Брашното се разбива в малко вода и също се добавя. Накрая се сипва млякото.
      Супата се поднася със ситно нарязан магданоз.

вторник, 27 септември 2011 г.

НАГРАДА С ЯХНИЙКА С НАХУТ

         Преди няколко дни гледах предаването на Звездев и си харесах една рецепта с нахут и петрохан. Петрохан така и не намерих в магазина и се наложи да променя малко продуктите. Ето оригиналната рецепта тук.
       Аз използвах 1 парче наденица с подправки и парченце пушени свински гърди. От доматеното пюре сложих повечко - 4 с.л. Лук нарязах 2 глави. И в края на готвенето добавих десетина розички броколи. За гарнитура спретнах едно пюре.


         А ето и наградата - хиляди благодарности на Зиче, че я сподели с мен. Много се радвам за тази прекрасна награда.
       

       Аз на свой ред искам да я споделя с pep-4о, Илиана, Nanita, Маги, от които черпя много идеи.
       Поздрави на всички.

понеделник, 26 септември 2011 г.

МЪФИНИ СЪС СМЕТАНА И ШОКОЛАД


  • 20 с.л. с връх брашно
  • 10 с.л. захар
  • 100 мл течна сметана
  • 5 с.л. течен шоколад
  • 1 каф.л. сода
  • ванилия
  • 4 с.л. майонеза
      Брашното, захарта и ванилията се разбъркват. В 200 мл гореща вода се разтварят шоколадът и содата. Добавят се и останалите продукти и всичко се разбърква до получаването на еднородна кексова смес.
      Слагат се хартиени формички в металните форми за мъфини. Пълнят се с по 2 с.л. от сместа приблизително. Пекат се на 200-220 градуса не повече от половин час.



      По желание може да им се шприцова сметана - стават още по-вкусни.

сряда, 21 септември 2011 г.

НАВИТИ БУТЕР БАНИЧКИ


  • 800 г бутер тесто
  • 200 г сирене
  • 2 яйца
      Бутер тестото се реже на правоъгълни парчета с размери приблизително  20 см на 8 см. Сиренето се намачква заедно с яйцата, като по желание единият жълтък може да се остави за намазване на баничките преди печене. Аз не ги мажа.



     Върху всяко парче се разпределя ивица от плънката, навива се не стегнато на руло и след това - на охлюв. Готовите охлюви се редят в тава върху хартия за печене с ръба отдолу. Пекат се на 220 градуса до зачервяване - трябва хубаво да се изпекат, за да не останат сурови с средата.

вторник, 20 септември 2011 г.

СВИНСКО С КАРТОФИ В ТАВА


  • 700 г приблизително свинска плешка
  • 2 големи глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 кг картофи
  • 4 малки доматчета
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1/2 пакетче готова крем супа от гъби
  • сушена салвия
  • черен пипер
  • сол 


      Месото се нарязва на дебели филии и се подрежда в тавата. Поръсва се с подправките. Отгоре се разпределят обелените и нарязани на едри кръгове картофи. Поръсват се с подправки. Слагат се лукът - на полумесеци и чесънът - на парченца. Накрая - доматите, нарязани на тънки филийки. Отново се овкусява с подправките и се поръсва с олиото. Пече се на 200 градуса поне час.
      Разбърква се внимателно, така че картофите да останат отдолу и да се напоят със соса. В чаша вода се разтваря гъбената супа и се изсипва върху ястието. Пече се още 10-ина минути.

ПЕЧЕН ВРАТ


  • 1.5 кг свински врат (цяло парче)
  • 1 глава чесън
  • 6 моркова
  • 5 картофа
  • 7-8 с.л. олио
  • сол
  • червен пирер
  • черен пипер
  • горчица
  • сушена салвия


      Месото се измива и се шпикова със скилидки чесън. Парчето се поръсва със сухите подправки и олиото и се натрива хубаво. Слага се в подходяща тавичка, покрива се с фолио и се оставя няколко часа да престои. Аз го оставих 24 часа.
      Пече се заедно с фолиото около час на 200 градуса. Изважда се от фурната и се полива с образувалия се сос. Около месото се нарязват на едри парчета картофите и морковите, посоляват се. Всичко отново се  покрива с фолиото и се пече още час. Накрая фолиото се маха и месото се полива отново със соса.  Запича  се  на силна фурна за 10-ина минути, за да хване отгоре коричка.
      Реже се на филии и се сервира със зеленчуците за гарнитура.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

     Здравейте,
     известно време ме нямаше - отдадох се на пълноценна почивка. Представяте ли си - цяла седмица не съм готвила. Сега ще си наваксам. Ето един морски поздрав за всички мои последователи, с благодарност, че следят блога ми и за хубавите коментари, които публикуват.



    Благодаря много на Еликсир за прекрасните думи, които е написала за мене в един от коментарите си, както и за споделената награда - ето я:


Прекрасна е - обожавам слънчогледи, слънчеви, красиви.
Споделям тази награда със ЗИЧЕ.

сряда, 7 септември 2011 г.

МАКАРОНИ С КАЙМА И ДОМАТЕН СОС НА ФУРНА


  • 500 г макарони
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 малка тиквичка
  • 4-5 големи домата
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка босилек
  • 1 кубче бульон телешки ребърца
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 ч.л. захар
  • 200 г кашкавал
  • сол
  • черен пипер
      В олиото се запържват ситно нарязаните лук, чесън и чушката. Добавя се каймата и като се мачка също се запържва. Доматите се настъргват на ренде (люспата се маха) и се прибавят при каймата заедно с бульона, ситно нарязаният босилек, сол, захар  и пипер. Всичко къкри около 5 минути.
     В тава се сипват макароните и се покриват със сместа от домати и кайма. Доливат се около 2 чаши вода.



    Пече се на 220 градуса поне 20 минути, след което се разбърква.  Ако е необходимо се долива още вода. Макароните се пекат, докато станат готови. Накрая се поръсват с настъргания кашкавал и зе запичат за кратко - колкото да се разтопи.

четвъртък, 1 септември 2011 г.

ЯХНИЯ С МЕСО И КАРТОФИ


  • 600 г свински гърди без кост (може и друго месо)
  • 1 глава лук
  • 2 зелени чушки
  • 4-5 картофа
  • 1 домат
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 5 с.л. олио
  • 1 с.л. брашно
  • сол
      В олито се запържва месото, нарязано на едри парчета. Добавят се последователно ситно нарязаният лук, чушките - на по-едри парчета, доматът - на кубчета, червеният пипер и сол. Доливат се 1-2 чаши вода и всичко къкри, докато станат готови картофите и месото. В съвсем малко вода се разтваря брашното и с него се сгъстява сосът на яхнията.