сряда, 28 март 2012 г.

АРМЕНСКА ПАЛАЧИНКА


 

  Преди няколко дни моят син се прибра от училище с рецепта за арменска палачинка. Първоначално ми стана много смешно - момчета да си разменят рецепти, но той беше толкова настоятелен да му направя такава палачинка, че реших да опитам. Още повече, че вече няколко пъти попадам на подобно кулинарно изкушение из форуми и блогове. Ето и продуктите:
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.л. сол
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 3 яйца
  • 2 с.л. масло
  • 1 бурканче от детски храни със сладко или мармалад
  • 2 с.л. пудра захар
    

     Яйцата се разбиват добре. Прибавят се и останалите продукти и всичко се разбива до получаването на малко по-гъсто от палачинково тесто. Изсипва се в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Пече с в предварително загрята фурна на 160 градуса за около половин час. Трябва да се зачерви отгоре.


     Изчакват се около 5 минути, след което палачинката се намазва със сладкото и с помощта на хартията се навива на руло. Поръсва се с пудрата захар и се реже на парчета.

четвъртък, 22 март 2012 г.

ЯХНИЯ ТОПЧЕТА С НАХУТ


  • 1 главичка лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 морков
  • 2-3 картофа
  • 1 ч.ч. сварен нахут
  • 1 каф.ч. замразен грах
  • 1/2 пакет замразени топчета за супа на Сами-м
  • 6-7 гъби печурки
  • 5 с.л. олио
  • 1 каф.л. червен пипер
  • 2 с.л. брашно
  • 1 дафинов лист
  • 1 каф.л. сушена салвия
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 1/2 каф.ч. доматено пюре
  • 1/2 каф.ч. червено вино
  • сол


      В олиото зе запържват ситно нарязаните лук и чушка, и морковът - на колелца. Прави се запръжка с брашното и червеният пипер и се долива вода (приблизително 2 чаши). Прибавят се гъбите (на ивички), картофите (на не много едри кубчета), доматеното пюре. Оставят се да поврят за десетина минути. Добавят се и останалите продукти, като замразеният грах се слага накрая, за да остане свежо зелен. Щом картофите са сварени, яхнията е готова.

петък, 16 март 2012 г.

БОНФИЛЕ С ГЪБИ И КАШКАВАЛ



  • 2 парчета свинско бонфиле
  • 300 г дребни печурки
  • 5-6 сушени мариновани домата
  • 150 г кашкавал
  • 1 каф.ч. бяло вино
  • сол
  • черен пипер
  • олио за пържене
  • брашно (галета) за овалване
      Бонфилетата се нарязват под ъгъл на парчета с дебелина 1-1.5 см. Овкусяват се с подправките. Овалват се в брашното и се запържват леко в сгорещеното олио от двете страни.

       Подреждат се в тавичка. Поливат се с виното. Върху всяко парче месо се слага нарязан сушен домат.
       В мазнината от пърженето на месото се запържват гъбите цели. Разпределят се в тавата между месото. Всичко се покрива с настърган кашкавал и се запича за кратко в силна фурна.

вторник, 13 март 2012 г.

САЛАТА С ЦВЕКЛО И КЪЛНОВЕ


  • 2 домата
  • 2 зелени чушки
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 глава червено цвекло
  • 30 г кълнове от броколи
  • 1 краставица
  • зехтин
  • балсамов оцет
  • сол
  • сусам за поръсване
       Зеленчуците се измиват. Цвеклото се завива във фолио и се изпича, докато омекне. Обелва се и се нарязва на кубчета. Останалите зеленчуци се нарязват в желана форма и големина.
       Салатата се овкусява и се поръсва с кълнове и сусам.

петък, 9 март 2012 г.

ПРИНЦЕСИ СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ


  • 100 г кашкавал
  • 150 г сирене
  • 30 г масло (маргарин)
  • 2 яйца
  • 1 нарязан хляб
       Кашкавалът се настъргва, сиренето се натрошава и заедно с яйцата и размекнатото масло всичко добре се намачква с вилица.
       С тази смес се мажат филиите и се пекат до зачервяване.