петък, 23 ноември 2012 г.

КИФЛИ С ИЗВАРА


  • 1 и половина ч.ч. брашно
  • 20 г свежа мая
  • 5 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 1 каф.ч. непълна олио
  • 150 г извара
  • 1 малко яйце
  • маково семе за поръсване

     

      В приблизително 150 мл топла вода се разтварят маята и захарта. Добавят се и останалите продукти и се замесва меко тесто - много дълго не се меси, защото започва да лепне. Слага се в намазнена купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса. Аз го сложих за една нощ в хладилника и на сутринта спретнах за закуска топли кифли.
     Изварата се разбърква с яйцето и сол на вкус.
     С намазнени с олио ръце върху намазнена повърхност се разтегля немалка топка от тестото, намазва се с плънка и се навива, като краят се поизтегля, за да се получи кифла. Краищата се подвиват и кифлите се редят в тава, покрита с хартия за печене. Правят се по-големички кифли, защото тестото е доста меко. Поръсват се с маково семе и се пекат на 200 градуса за около 20-на минути - да се зачервят отгоре. След като се извадят от фурната , се покриват с кърпа, за да омекнат отгоре.

петък, 9 ноември 2012 г.

ПАРФЕ С КЕКСЧЕТА

     
      За блата:
  • 1 голям пакет бисквити
  • 50 г масло
  • 150 г прясно мляко
      За парфето:
  • 300 г извара
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 пакетчета желатин
  • 10 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 1 праскова (може и от компот)
  • 6 малки кексчета (мъфини)
     За цветното желе:
  • 2 пакетчета желатин
  • 200 мл червен плодов сироп
     

        Бисквитите се смилат и се омесват с маслото и млякото. С притискане се разпределят на дъното на форма с отваряща се стена.
       Желатинът за парфето се разтваря в 100 мл студена вода, след което се загрява леко, за да се разтопи. Изварата, киселото мляко, захарта, ванилията се разбиват много добре. Прибавя се желатинът и отново се разбива.
       Върху бисквитеният блат се подреждат кексчетата, а между тях - парчета праскова. Всичко се залива с разбитата млечна смес. Поставя се в хладилника да стегне.
       Желатинът за цветното желе се разтваря по вече описания начин и се прибавя към сиропа. Изсипва се върху стегнатата бяла смес. Отново се слага в хладилника и се оставя да престои поне 12 часа.

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

ПЪСТРА МУСАКА


  • 500 г кайма
  • 2 моркова
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 глава лук
  • 3-4 картофа
  • 1/4 зелка
  • 1 домат
  • олио за пърженето
  • черен пипер
  • червен пипер
  • магданоз
  • сол
      За броколито:
  • 10-на розички броколи
  • 1 с.л. вегета
      За заливката:
  • 50 г кашкавал
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 2 яйца
  • 2 с.л. с връх брашно
  • 1/2 ч.ч. вода
  • сол
     Всички зеленчуци се почистват и нарязват на дребни кубчета. В 3-4 с.л. олио се запържват картофите леко. Изсипват се в тавата за печене. Ако е необходимо се капва отново малко олио и се запържват морковите, лукът, чушките. Изсипват се при картофите. Отново се капва олио, запържва се зелето и накрая се добавя доматът. Накрая отделно се запържва каймата, докато стане на трохи. Добавят се подправките. Всичко добре се разбърква. Полива се с половин чаша вода и се пече на 200 градуса около 30-40 мин., може и малко повече - да остане на мазнина и зеленчуците да са готови.


      Отделно се кипва вода, която се подправя с вегетата. В нея се слагат розичките броколи и се варят 5 до 10 минути - да останат свежо зелени. Отцеждат се.
      За заливката се разбиват всички продукти и настърганият кашкавал. Заливат се запечените зеленчуци, а отгоре се подреждат розичките броколи, като леко се натискат - да потънат малко в мусаката. Допича се за още 10-15 минути - да се изпече заливката.