За ориза:
- 1 ч.ч. с връх ориз
- 1 кубче бульон телешки ребърца
- сол
- черен пипер
- 400 г свинско месо - плешка
- 4-5 с.л. олио
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 моркова
- 1 резен зеле
- 4 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. ябълков оцет
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. мед
- 5 с.л. соев сос
- щипка натриев глутамат
- щипка джинджифил
- 1 с.л. натурално нишесте
- сол
Оризът се измива, сипва се в тавичка, овкусява се и се залива с разтворения бульон. Долива се вода, така че течността да е 1 пръст над ориза. Пече се на 200 градуса, докато поеме течността. Ако е необходимо, се долива още вода.
В тиган се загрява олиото. В него се запържва месото, нарязано надребни хапки. Добавят се лукът - на не много ситно, чушките - на лентички, морковите - на жулиени и чесънът - на ситно. Когато всичко е полуготово, се добавя зелето, нарязано на лентички. Позапържва се и то. Ястието се овкусява с останалите продукти, като доматеното пюре се разтваря във вода. Всичко ври 4-5 минути и накрая се добавя разтвореното във вода нишесте. Ако е необходимо, се долива вода - трябва да се получи повечко сос.
Сервира се ориз и отгоре се полива с месно-зеленчуковата смес.
Рецептата е много хубава и приятна, но този натриев глутамат в състава и ме шокира!!! Защо причинявате това на семейството си?!!!
ОтговорИзтриване