петък, 4 май 2012 г.

СВИНСКА ПЛЕШКА С АРОНИЯ И ДЮЛИ


  • 800 г приблизително снивска плешка
  • 1 дюла от компот
  • 1 шепа арония (замразена)
  • 1 с.л. захар
  • 3 с.л. олио
  • 4 с.л. соев сос
  • мащерка
  • черен пипер
  • червен пипер
  • 2 с.л. мед
  • сушена салвия
  • сол
      Плешката се почиства от жилите и се реже така, че да се оформи голяма правоъгълно парче с дебелина  не повече от 2 см. Начуква се от двете страни. Голямо парче алуминиево фолио се поръсва с подправките и олиото (без мед). Отгоре внимателно се слага месото и отново се овкусява.


      На котлона се задушава за кратко аронията заедно със захарта. Ако е от компот или сладко, това не е необходимо. Дюлата трябва да е нарязана на дребни кубчета. Плодовете се отцеждат от течността и се разпределят върху плешката. Месото се навива с помощта на фолиото на стегнато руло. Притиска се добре и се увива отвсякъде с фолио - ако е необходимо, се завива в още едно парче фолио.


      Рулото се слага в тава с 1 чаша вода. Пече се на 200 градуса приблизително час. Фолиото се разтваря отгоре и месото се полива с мед. Запича се още десетина минути. При поднасянето се реже на филии.

4 коментара:

  1. Вкусно!!!-както всичко останало тук.Поздрави за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  2. Маги, привлече ме заглавието на рецептата ти!-признавам..Много оригинално хрумване за съчетаване на вкусовете!И ще го предложа у дома!Готвила съм пиле с дюли ,пиле със сини сливи- знам ги от едната ми баба тия манджи...а свинско по идея на братовчедка ми, която живее в Германия- с пюре от ябълки , но твоето съчетание ме очарова-и си имам всичко у дома.Ще докладвам като сготвя и го хапнат моите месоядни...
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета, за милите думи. Бети, дано у вас харесат рецептата. Обичам да експериментирам - този път беше успешно.

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно предложение!Обичам такива съчетания на плодове и месо!Поздравления за добрата рецепта!

    ОтговорИзтриване