сряда, 19 октомври 2011 г.

СУРОВА ТУРШИЯ

     

Дозата е приблизително за 3 трилитрови буркана
  • 2 л вода
  • 1.200 л оцет кулинар (ябълков оцет)
  • 300 г захар
  • 250 г сол
  • 6 аспирина
  • стръкове целина
  • вишневи клонки
      Зеленчуци по избор, например:
  • 1 малък карфиол
  • 6 зелени домата
  • 4 резена зеле
  • 4-5 големи моркова
  • 7-8 корнишона
  • 10-ина чорбаджийски чушки
  • 5-6 камби
      Зеленчуците се почистват, нарязват се на едри парчета и се редят в бурканите. Всички продукти за саламурата се кипват (без аспирина). Във всеки трилитров буркан се слагат по 2 аспирина. Зеленчуците се заливат с врялата саламура. Отгоре се подреждат стръковете целина. Вишневите клонки (може и с листата) се навиват на венче и с тях се притиска туршията. Ако е необходимо се долива още вода, за да се напълнят бурканите. Капачките се затварят със затварачка.
      В продължение на 10 дни бурканите се обръщат - единия ден са с капачката надолу, а на следващия - с капачката нагоре. Тази процедура играе ролята на претакане. Само капачките трябва да са добре затворени, за да не изтече саламурата при обръщането.

3 коментара:

  1. МАГИ,ние с тебе консервен комбинат трябвада открием:))) Много хубава туршия си приготвила,дано и ракийка има за нея.:))))
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче, благодаря ти. Ракийка нямам , но ще трябва да си подсигуря от магазина.

    ОтговорИзтриване
  3. Ще си позволя забележка-според мен обръщането нагоре -надолу не играе роля на претакане ,а за добро размесване на съставките. При претакането се вкарва въздух за правилно протичане на ферментацията-напр. ,,духането'' :) на киселото зеле,ако бидона няма канелка. Със здраве! Цвети

    ОтговорИзтриване