Дозата е приблизително за 3 трилитрови буркана
- 2 л вода
- 1.200 л оцет кулинар (ябълков оцет)
- 300 г захар
- 250 г сол
- 6 аспирина
- стръкове целина
- вишневи клонки
- 1 малък карфиол
- 6 зелени домата
- 4 резена зеле
- 4-5 големи моркова
- 7-8 корнишона
- 10-ина чорбаджийски чушки
- 5-6 камби
Зеленчуците се почистват, нарязват се на едри парчета и се редят в бурканите. Всички продукти за саламурата се кипват (без аспирина). Във всеки трилитров буркан се слагат по 2 аспирина. Зеленчуците се заливат с врялата саламура. Отгоре се подреждат стръковете целина. Вишневите клонки (може и с листата) се навиват на венче и с тях се притиска туршията. Ако е необходимо се долива още вода, за да се напълнят бурканите. Капачките се затварят със затварачка.
В продължение на 10 дни бурканите се обръщат - единия ден са с капачката надолу, а на следващия - с капачката нагоре. Тази процедура играе ролята на претакане. Само капачките трябва да са добре затворени, за да не изтече саламурата при обръщането.
МАГИ,ние с тебе консервен комбинат трябвада открием:))) Много хубава туршия си приготвила,дано и ракийка има за нея.:))))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Зиче, благодаря ти. Ракийка нямам , но ще трябва да си подсигуря от магазина.
ОтговорИзтриванеЩе си позволя забележка-според мен обръщането нагоре -надолу не играе роля на претакане ,а за добро размесване на съставките. При претакането се вкарва въздух за правилно протичане на ферментацията-напр. ,,духането'' :) на киселото зеле,ако бидона няма канелка. Със здраве! Цвети
ОтговорИзтриване