сряда, 26 октомври 2011 г.

ЛОДКИ ОТ КАЙМА С ГАРНИТУРА

     

       Рецептата е за 5 порции
       За лодките:
  • 500 г кайма
  • 1/2 глава лук
  • 1 филия стар хляб
  • 1 яйце
  • 1/2 каф.л. кимион
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сминдух
  • 5 стръка магданоз
  • 1/2 каф.л. черен пипер
  • сол
      Отделно - по 5 парчета наденица, бекон, кашкавал. Останалата половин глава лук, нарязана на 5 части.

      За гарнитурата:
  • 1 кг картофи
  • 1 неголяма глава броколи
  • 1 каф.ч. прясно мляко
  • 6-7 с.л. олио
  • сол
  • 1/2 кг зелен боб
  • бучка масло
      Каймата се омесва с всички продукти, като лукът и магданозът се нарязват на ситно, а хлябът се напоява с вода, след което се изстисква и се натрошава.
      Картофите се обелват и се нарязват на едри кръгове. Посоляватсе, поръсват се с олиото, прясното мляко и малко вода и се слагат, покрити с фолио за 10-15 минути в силна фурна.
      От каймата се оформят 5 кръгли лодки, които се пълнят с парче лук, наденица, бекон и отгоре кашкавал. Попритискат се леко и се подреждат върху картофите. Ястието се слага във фурната да се допече - приблизително половин час.


     Във вряща подсолена вода се слагат розичките броколи. Врят около до 10 минути. Отцеждат се.
    Зеленият боб се почиства, посолява и поръсва с малко олио и вода. Слага се във фурната да се пече. След около 20 минути се разбърква и се добавя маслото. Допича се до готовност.
    Сервира се лодка с гарнитура картофи, зелен боб и розички броколи.

1 коментар: