неделя, 9 октомври 2011 г.

ПИТКА


  • 1 кг брашно приблизително
  • 1 кубче мая (42г)
  • 2 с.л. захар
  • 11/2 с.л. сол
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 каф.л. сода
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 3 с.л. маргарин
  • 2 яйца
  • 1-2 с.л. сусам
      Брашното се пресява, като се оставя една част за дозамесване. Прави се кладенче, в което се слагат разтворената заедно със захарта в 1 чаша топла вода мая, едното яйце и белтъка на другото, солта, олиото, киселото мляко с разбитата сода в него и още половин чаша топла вода. Замесва се меко тесто, което се оставя да почине десетина минути.


     От тестото се отделя една топка - колкото шепичка. Върху набрашнена повърхност се разточва останалото тестото на голяма кръгла кора. Намазва се с маргарина. Реже се на 4 равни части, а всяка четвъртинка - на още 3. Трябва да се получат 12 триъгълника. Навиват се на кифлички и се редят в застлана с готварска хартия тава. В средата се слагат две подвити кифлички.


      От отделеното тесто се оформят топчета, които се слагат между краищата на кифличките. Питката се покрива с кърпа и се оставя да втасва докато поне удвои обема си.


       Намазва се с разбития с по 1 лъжица олио и вода жълтък. Само топките се поръсват със сусам.  Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 мин.
      Като се извади от фурната, се покрива с кърпа да се задуши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар