- 1 кг брашно приблизително
- 1 кубче мая (42г)
- 2 с.л. захар
- 11/2 с.л. сол
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 каф.л. сода
- 1/2 каф.ч. олио
- 3 с.л. маргарин
- 2 яйца
- 1-2 с.л. сусам
Брашното се пресява, като се оставя една част за дозамесване. Прави се кладенче, в което се слагат разтворената заедно със захарта в 1 чаша топла вода мая, едното яйце и белтъка на другото, солта, олиото, киселото мляко с разбитата сода в него и още половин чаша топла вода. Замесва се меко тесто, което се оставя да почине десетина минути.
От тестото се отделя една топка - колкото шепичка. Върху набрашнена повърхност се разточва останалото тестото на голяма кръгла кора. Намазва се с маргарина. Реже се на 4 равни части, а всяка четвъртинка - на още 3. Трябва да се получат 12 триъгълника. Навиват се на кифлички и се редят в застлана с готварска хартия тава. В средата се слагат две подвити кифлички.
От отделеното тесто се оформят топчета, които се слагат между краищата на кифличките. Питката се покрива с кърпа и се оставя да втасва докато поне удвои обема си.
Намазва се с разбития с по 1 лъжица олио и вода жълтък. Само топките се поръсват със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 мин.
Като се извади от фурната, се покрива с кърпа да се задуши.
Няма коментари:
Публикуване на коментар