вторник, 27 декември 2011 г.

КАПАМА

ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!

Тази рецепта е за капама без сърми - количеството е достатъчно, а и сърмите ги обичаме натюр :))
  • 1 кисела зелка
  • 1 глава лук
  • 2 парчета сурова наденица
  • 1 пресен суджук
  • 1 парче неголямо кървавица
  • 5 парти путчета
  • 700 г свинско месо (гърди, плешка, бут)
  • червен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 1/2 каф.ч. олио
  • черен пипер
  • чубрица
      Зелката се нарязва на 4 части и се отстранява кочанът. Първата четвъртинка се нарязва като за готвене и се разпределя на дъното на глинен гювеч. Поръсва се със ситно нарязан лук, червен пипер, щипка черен пипер и щипка чубрица. Подрежда се свинското месо на порционни парчета. Отгоре се разпределя втората четвъртинка зеле. Отново се поръсва с подправките и се слагат дафиновите листа и малко ситно нарязан лук. Подреждат се парти бутчетата и суровият суджук и част он кървавицата. Повтаря се с пласт зеле, последният лук и подправки. Накрая се редят парчета сурова наденица, които се покриват със зеле и подправки. Капамата се поръсва с олиото, захлупва се и се пече на 170 градуса 2.5-3 часа.
       Аз не доливам течност - месото и зелето достатъчно пускат сок.

6 коментара:

  1. МАГИ,голямавкусотия тази твоята капама ибол продукти все хубави в нея.
    Много е хубаварецепртата и за Нова година тъкмо се чудехкакво да правя та може и това да е.
    Благодаря ти за хубавата рецепта.
    Прегръдки миличка.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудничка ти е капамата-много обичаме!

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова 2012 година,Маги!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  4. За много години,Маги! Много хубава капама. Обожавам я и втора година не пропускам да присъства на празничната ни трапеза. Съвсем скоро ще покажа и моя вариант.

    ОтговорИзтриване
  5. Пише се бутчета не путчета

    ОтговорИзтриване
  6. Рецептата е чудесна и ще се възползвам от нея.Гледайте рецептата,не правописните /по-скоро технически/грешки......всеки прави такива! Весели празници!

    ОтговорИзтриване