- 1 шаран
- 6 големи глави лук
- 4 моркова
- 3 скилидки чесън
- 6-7 гъби печурки
- 1 лимон
- 4 домата от консерва
- 1 дафинов лист
- 1 каф.л. черен пипер
- 6-7 с.л. олио
- сол
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите. Отрязват се главата и опашката му. Люспите се отстраняват лесно, ако шаранът се замрази и след това се топне за съвсем кратко (няколко секунди до минута) в гореща вода.
Шаранът се намазва отвътре и отвън със сол. Във вътрешността му се пъха една скилидка нарязан чесън и две колелца лимон. Останалите колелца лимон се подреждат върху шарана. Слага се в по-голяма тава.
В олиото се запържва лукът, нарязан на полумесеци. След 2-3 минути се добавя нарязаният чесън. След още няколко минути - морковите на кръгчета. След като зеленчуците се позапържат, се овкусяват с подправките, добавят се нарязаните на едро гъби и доматите. Всичко се бърка още 5-10 минути и се разпределя в тавата около шарана.
Ястието се пече на 200 градуса около час - зависи от големината на шарана.
МАГИ, и аз ще правя шаран плакия днес.
ОтговорИзтриванеТроят е божествен.
Прегръдки!
Благодаря ти, Зиче, както винаги си много мила.
ОтговорИзтриванеМаги, много обичам риба, но с шарана не се спогаждаме нещо. Това не пречи да оценя твоята рибка, със сигурност е много,много вкусна.:-)))
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очаква една предколедна изненада!:-)))
Сърдечни поздрави и хубава неделя!
I az tarsya njkakva reepta za sharan plakia, zashoto ochakvam predkoledni gosti,koito mislj da gi posrestna s tazi vkusna gozba,razbira se i s dr. oste nesta.
ОтговорИзтриване