За тестото:
- 1 кг брашно приблизително
- 30 г свежа мая
- 1 с.л. сол
- 2 с.л. захар
- 5 с.л. олио
- 1 кофичка кисело мляко
- 300 мл топла вода
- 1 каф.л. чубрица
- 1 каф.л. риган
- 1 каф.л. чесън на прах
- 1 каф.л. салвия
- 1 каф.л. мащерка
- 300 г колбас по избор (пушени гърди)
- 50 г кашкавал
- 1/2 бурканче лютеница
- 2 кисели краставички
- 2 с.л. прясно мляко
- 1 с.л. олио
- 2-3 с.л. сусам
Маята се разтваря със захарта във водата. Осатвя се за 5 минути. Прибавятсе всички останали продукти и накрая пресятото брашно - половината, а останалото се добавя постепенно докато се омеси меко тесто, което да не лепне. Оставя се да втаса. Аз го замесих вечерта, сложих го в хладилника в намазана с олио голяма тенджера и на сутринта имах готово тесто за закуска.
Продуктите за плънката се нарязват надребни кубчета и се разбъркват с лютеницата.
С намаслени ръце се оформя продълговати парчета от тестото - големината е по избор. Слага се плънка по дължина. Тестото се завива с изтеглян, за да се разпредели плънката между тестото. Саламките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.
Оставят се 5-10 минути. С остър нож се правят няколко прореза отгоре. Намазват се с прясно мляко, смесено с олио и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-ина митути - зависи от големината на саламките. Отгоре трябва да порозовеят.
След изваждане от фурната се покриват за кратко с кърпа.
Маги събуди ме много приятно с тези саламки - изглеждат толкова апетитни, изкусително вкусни
ОтговорИзтриванеИстински разкош,Маги!Каквито са пухкави мога да нагъна няколко,идеални са!
ОтговорИзтриванеПожелавам весела Коледа на семейството ти!
МАГИ, като чета подправките и знам че са много ароматни.Много ми допадна рецептата.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави празници!
Благодаря, мили момичета, за хубавите думи. Весели празници и на вас!
ОтговорИзтриване