- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 500 г кайма
- 5 с.л. ориз
- 1 ч.л. червен пипер
- 5 стръка магданоз
- 5 стръка копър
- 7 с.л. олио
- 30-ина лозови листа
- 2-3 сушени чушки
- сол
- черен пипер
- 1 кофичка кисело мляко
- 5 с.л. равни брашно
- 2 яйце
- 1 ч.ч. вода
- парченце масло за вкус
- сол
В мазнината се запържват ситно нарязаните лук, морков и чесън. Добавя се каймата. След като се позапържи, се долива малко вода, добавят се оризът и подправките. Оставя се на котлона още 5-10 мин като се бърка.
На дъното на тенджера се подреждат 4-5 лозови листа. Отгоре се редят навитите сърмички. Чушките се накисват и се пълнят с колкото е останала плънка, ако не е останала, се слагат в тенджерата само за аромат. Притискат се с чиния, която напълно да ги покрива. Аз слагам и един неголям речен камък. Заливат се с вода - около 2 чаши. Щом заврят, котлонът се намалява и къкрят 1 час.
Продуктите за соса се смесват с 1 чаша вода. Разбиват се с тел и се слагат на котлона да кипнат при непрекъснато бъркане.
Сърмите се поднасят, поляти със сос.
E vse pak moje da se uto4ni kak se pravi to4no sosa!!!
ОтговорИзтриванеСоса става по вкусен, като се приготви с бульона от сармите. Между другото сАрма се пише с А ;)
ОтговорИзтриванеТози сос е ужасен на вкус.
ОтговорИзтриванеСърма се пише с "Ъ".
ОтговорИзтриванеА сосът се приготвя с бульона от сърмите!
Сърма се пише с Ъ ако става въпрос за плат извезан или тъкан с позлатени и посребрени нишки. При всички останали случаи, когато е за ястие се пише САРМА.
ОтговорИзтриванеСарми се казва яденето,а сърмата е лъскав конец за шиене,везане,плетене!
ОтговорИзтриване