Основа:
- 4-5 парчета стар кекс или друг сладкиш (1 пак. бисквити)
- 2-3 с.л. прясно мляко
- 100 г масло
- 200 мл сладкарска сметана
- 1 коф. гъсто кисело мляко
- 5 с.л. захар
- 2 с.л. желатин
- 10-ина бишкоти
- 200 г ягоди
- 1/2 банан
- 2 с.л. желатин
- 2 с.л. с връх захар
Кексът се намачква с маслото и влякото и се разстила равномерно на дъното на тортена форма с отваряща се стена. Слага се в хладилника.
Сметаната се разбива до сгъстяване, добавят се млякото и захарта. Желатинът, предварително накиснат в 1/2 чаша вода, се загрява в микровълновата (да се разтворят зрънцата желатин) и също се прибавя при сметаната. Върху основата се подреждат на разстояние една от друга бишкотите (сухи). Поливат се с половината крем. Подреждат се останалите бишкоти и внимателно се изсипва и останалият крем. Формата се слага в хладилника.
След като престои поне половин час, отгоре се подреждат резенчета ягоди и банан. Желатинът се разтваря в 1 голяма чаша вода, загрява се, добавя се захарта. Плодовете се поливат с няколко лъжичи желатин. Изчаква се да постегне в хладилника и отново се полива с желатин и така докато свърши желатинът, а плодовете са напълно покрити с прозрачен желатинов пласт.
Тортата престоява едно денонощие. С помощта на нож се очертават краищата, след което стената на формата се отстранява.
Тортата престоява едно денонощие. С помощта на нож се очертават краищата, след което стената на формата се отстранява.
Прекрасна е-поздравления!
ОтговорИзтриванеМаги,да знаеш само колко много обичам такава торта-парфе!Твоята е много приканваща и апетитна!
ОтговорИзтриване