понеделник, 17 октомври 2011 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С БЕЛТЪЧЕНА ГЛАЗУРА


  • 2  ябълки
  • 3 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 2 с.л. с връх какао
  • 1 каф.ч. олио
  • 1 ч.ч. с връх брашно (приблизително)
  • 1 ч.ч. непълна захар
  • есенция карамел
  • ванилия
      За глазурата:
  • 1 бурканче мармалад (със средна големина)
  • 3 белтъка
  • 2 с.л. с връх пудра захар

      Ябълките се почистват от семките и се нарязват на дребни кубчета. Посипват се със захарта. Отгоре се добавят всички продукти без брашното, като содата се разтваря в киселото мляко. Разбърква се с лъжица. Добавя се брашното постепенно, като се бърка с лъжица енергично, зада не останат бучки. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто.
      Подходяща тава се застила с хартия за печене. Изсипва се сместа и се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30-40 минути (зависи от фурната).
     Сладкишът се изважда и се намазва навсякъде с мармалада. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с пудрата захар и също се разпределят върху сладкиша. Фурната се намалява на 100 градуса, докато се маже сладкишът. Тавата отново се връща да се запече глазурата - белтъците трябва да  порозовеят и да се втвърдят леко отгоре, а отдолу да останат пухкави.
     Оставя се да изстине преди нарязване.

2 коментара: