- 2 ябълки
- 3 яйца
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 2 с.л. с връх какао
- 1 каф.ч. олио
- 1 ч.ч. с връх брашно (приблизително)
- 1 ч.ч. непълна захар
- есенция карамел
- ванилия
- 1 бурканче мармалад (със средна големина)
- 3 белтъка
- 2 с.л. с връх пудра захар
Ябълките се почистват от семките и се нарязват на дребни кубчета. Посипват се със захарта. Отгоре се добавят всички продукти без брашното, като содата се разтваря в киселото мляко. Разбърква се с лъжица. Добавя се брашното постепенно, като се бърка с лъжица енергично, зада не останат бучки. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто.
Подходяща тава се застила с хартия за печене. Изсипва се сместа и се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30-40 минути (зависи от фурната).
Сладкишът се изважда и се намазва навсякъде с мармалада. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с пудрата захар и също се разпределят върху сладкиша. Фурната се намалява на 100 градуса, докато се маже сладкишът. Тавата отново се връща да се запече глазурата - белтъците трябва да порозовеят и да се втвърдят леко отгоре, а отдолу да останат пухкави.
Оставя се да изстине преди нарязване.
Много изкушаващ сладкиш! Мммм! Взимам парченце. Не, две :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Илиянка.
ОтговорИзтриване