За тестото:
- 600 г брашно приблизително
- 1 ч.ч. топла вода
- 1/2 кубче свежа мая
- 3 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 5 с.л. олио
- 2 яйца
- 2 с.л. суха сметана
- сусам и ленено семе за поръсване
- 14 слайса филе
- 1/2 краставица
- 1 домат
- 7 слайса чедър (Кашкавал)
Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява, прави се кладенче и в средата се сипват всички останали продукти. Замесва се сравнително меко тесто, което да не лепне. Оставя се покрито да втаса.
Втасалото тесто се разтегля с намазнени ръце на руло, за да може по-лесно да се раздели на 14 еднакви части. Всяка част се поразтегля на елипса и се навива като кифличка. В тава, покрита с хартия за печене, се редят на разстояние хлебчетата. Намазват се с вода и се поръсват със семената. Оставят се да втасат 20-30 минути.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за не повече от половин час. Покриват се с кърпа и се оставят да застинат.
Режат се наполовина, но не докрай, с остър нож, за да не се сплескат. Във всяко хлебче се слага колбас, половинка сирене чедър, тънки кръгчета краставица, тънък резен половинка домат. По желание може да се сложат сосове, кетчуп.
Пухкавелки :) Взимам си един, Маги.
ОтговорИзтриване