За тестото:
- 2 големи картофа
- 6 с.л. грис
- 2 белтъка
- 4 с.л. захар
- 7 с.л. брашно
- 7-8 големи смокини от сладко
- кокосови стърготини за овалване
За ваниловия сос:
- 2 жълтъка
- 6 с.л. захар
- 2 ванилии
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл течна сметана
- 6 с.л. брашно
Картофите се обелват и нарязват на кубчета, които се сваряват, отцеждат и намачкват - да няма бучки. След като изстинат се смесват с останалите продукти за тестото. Омесва се меко, лепнещо тесто. Късат се топки приблизително колкото средно голяма мандарина. Леко се сплескват, слага се по една смокиня и се завива, като краищата се попритискат. Оформя се топка. Така оформените топки се пускат във вряща вода, в която има една щипка сол. Топките се варят 10-12 минути - трябва да изплуват на повърхността. Ако случайно са залепнали за дъното, внимателно се отлепват с помощта на лъжица.
Готовита топки се изваждат с решетъчна лъжица, като се поотцеждат. Внимателно се овалват в кокосовите стърготини - докато са топли са много меки.
За соса 150 мл от прясното мляко и захарта се кипват. Жълтъците и брашното се разбъркват добре с останалото мляко. Изсипват се при горещото мляко при непрекъснато бъркане. Кремът са вари докато стане като сос. Слагат се ванилиите и сметаната.
Сервира се като първо се сипва сос в подходяща чиния и отгоре се слага по една кокосова топка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар