четвъртък, 24 февруари 2011 г.

ЕКЛЕРИ - ОБИКНОВЕНИ


еклери
  • 250 г вода
  • 200 г маргарин
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. брашно
  • 4 яйца
  • 1 пакетче нишесте ванилия
  • 700 мл прясно мляко
  • 10 с.л. захар
  • 2 с.л. студен течен шоколад
      Водата се слага на котлона заедно със солта и маргарина. Щом кипне, се дръпва и се прибавя брашното. Бърка се, докато се получи еднородна смес, която се отделя от стените на съда. Оставя се да поизстине.
      През това време може да се приготви кремът. Нишестето се разтваря в 100 мл от млякото. Останалото мляко и захарта се слагат на котлона да кипнат, след което се прибавя и нишестето при непрекъснато бъркане. Бърка се, докато кремът се сгъсти.
      В застиналото тесто яйцата се прибавят едно по едно и се разбъркват, докато се получи еднородна смес.
      В застлана с пекарска хартия тава се слага по една супена лъжица от тестото, като си помагаме с друга лъжица. Това може да се направи и с пош. Тестените топки са на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяването им. Подреждат се внимателно (за да не се сплескат) в чиния или на някаква повърхност, за да изстинат.
      Изстиналите еклери внимателно се резват от едната страна с много остър нож, за да не се смачкат и се пълнят с крем в образувалата се дупка. Подреждат се в чиния. Шоколадът се слага в найлоново пликче и се затопля за съвсем кратко в микровълновата. Прави се малка дупчица в ъгълчето на пликчето - да се получи нещо като пош. Притиска се шоколадът и се правят ивици върху еклерите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар