четвъртък, 24 февруари 2011 г.

ЛАЗАНЯ С ДВА ВИДА СОС

       

        Бешамелов сос:
  • 700 мл прясно мляко
  • 3 с.л. брашно с връх
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 каф.л. бял пипер
       Доматен сос:
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 700 мл доматен сок
  • 500 г кайма
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 стрък босилек
  • 2 стръка магданоз
  • щипка черен пипер
      100 г кашкавал за поръсване
      1 кутия кори за лазаня

      Съставките за бешамеловия сос се разбиват добре и се слагат на котлона. От време на време се разбива с тел, за да не стане на топчета. След като се посгъсти, сосът се маха от котлона.
      За доматения сос - в загрятото олио се запържват ситно нарязаните лук и чесън. Прибавят се и обелените и настъргани на едро ренде моркови. След около 5 минути се добавя намачкана с вилица и малко водичка кайма (за да не стане на бучки). Всичко се разбърква няколко пъти, след което се слагат и останалите продукти. Щом кипне, се отстранява от котлона.
      В подходяща тава се сипва първо малко от червения сос. Редят се 1 ред кори. Поливат се с доматения сос, пак ред кори. Разпределя се полвината от белия сос, ред кори, доматен сос -докато свършат продуктите и накрая кори, които се заливат с останалия бешамел.  
      Лазанята се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна приблизително 40 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания кашкавал. Отново се слага във фурната и се допича още десетина минути.
      След като се извади от фурната, се изчаква поне 10 минути преди да се разреже и сервира.

1 коментар:

  1. Направих лазанята по Вашата рецепта-стана чудесна-много се хареса в къщи!Благодарим!

    ОтговорИзтриване