четвъртък, 24 ноември 2011 г.

ЕКАТЕРИНИНИ ГЕВРЕЧЕТА

     

      На 24 ноември почитаме Св.Екатерина.
      Прочетох, че на този ден се меси хляб, който се намазва с мед и се раздава за здравето на децата у дома.  Също така се правят гевречета, едно от които се закача на вратата. Аз реших да съчетая и двете традиции и направих гевречета, които намазах с мед.
  • 20 г свежа мая
  • 200 г брашно приблизително
  • 100 г овесени трици
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 5 с.л. олио
  • щипка чубрица
  • щипка чесън на прах
  • щипка мащерка
  • 2 с.л. мед приблизително


     Маята се разтваря в една чаша топла вода. Добавят се солта и захарта, олиото, овесените трици и не всичкото брашно. Замесва се меко тесто, като се добавя постепенно от брашното, докато спре да лепне. Оставя се да втаса.
     С намаслени ръце се късат от втасалото тесто топчета колкото голям орех. Овалват се между ръцете - да се получи гладко топче. Прави се дупка в средата и с пръстите внимателно се разширява дупката и се разтегля гевречето. Подреждат се в намаслена тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути. Още топли се намазват с мед.

4 коментара:

  1. Маги,веднага си дръпвам едно медено геврече,чудесни са ти станали!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Еликсир, и децата много ги харесаха, излапаха ги още топли

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, чудесни са гевречетата, и с тези ароматни подправки...просто усещам как ухаят!
    поздрави и успешна седмица

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Соня за хубавите думи

    ОтговорИзтриване