четвъртък, 24 февруари 2011 г.

ЛАЗАНЯ С ДВА ВИДА СОС

       

        Бешамелов сос:
  • 700 мл прясно мляко
  • 3 с.л. брашно с връх
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 каф.л. бял пипер
       Доматен сос:
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 700 мл доматен сок
  • 500 г кайма
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 стрък босилек
  • 2 стръка магданоз
  • щипка черен пипер
      100 г кашкавал за поръсване
      1 кутия кори за лазаня

      Съставките за бешамеловия сос се разбиват добре и се слагат на котлона. От време на време се разбива с тел, за да не стане на топчета. След като се посгъсти, сосът се маха от котлона.
      За доматения сос - в загрятото олио се запържват ситно нарязаните лук и чесън. Прибавят се и обелените и настъргани на едро ренде моркови. След около 5 минути се добавя намачкана с вилица и малко водичка кайма (за да не стане на бучки). Всичко се разбърква няколко пъти, след което се слагат и останалите продукти. Щом кипне, се отстранява от котлона.
      В подходяща тава се сипва първо малко от червения сос. Редят се 1 ред кори. Поливат се с доматения сос, пак ред кори. Разпределя се полвината от белия сос, ред кори, доматен сос -докато свършат продуктите и накрая кори, които се заливат с останалия бешамел.  
      Лазанята се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна приблизително 40 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания кашкавал. Отново се слага във фурната и се допича още десетина минути.
      След като се извади от фурната, се изчаква поне 10 минути преди да се разреже и сервира.

ЕКЛЕРИ - ОБИКНОВЕНИ


еклери
  • 250 г вода
  • 200 г маргарин
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. брашно
  • 4 яйца
  • 1 пакетче нишесте ванилия
  • 700 мл прясно мляко
  • 10 с.л. захар
  • 2 с.л. студен течен шоколад
      Водата се слага на котлона заедно със солта и маргарина. Щом кипне, се дръпва и се прибавя брашното. Бърка се, докато се получи еднородна смес, която се отделя от стените на съда. Оставя се да поизстине.
      През това време може да се приготви кремът. Нишестето се разтваря в 100 мл от млякото. Останалото мляко и захарта се слагат на котлона да кипнат, след което се прибавя и нишестето при непрекъснато бъркане. Бърка се, докато кремът се сгъсти.
      В застиналото тесто яйцата се прибавят едно по едно и се разбъркват, докато се получи еднородна смес.
      В застлана с пекарска хартия тава се слага по една супена лъжица от тестото, като си помагаме с друга лъжица. Това може да се направи и с пош. Тестените топки са на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяването им. Подреждат се внимателно (за да не се сплескат) в чиния или на някаква повърхност, за да изстинат.
      Изстиналите еклери внимателно се резват от едната страна с много остър нож, за да не се смачкат и се пълнят с крем в образувалата се дупка. Подреждат се в чиния. Шоколадът се слага в найлоново пликче и се затопля за съвсем кратко в микровълновата. Прави се малка дупчица в ъгълчето на пликчето - да се получи нещо като пош. Притиска се шоколадът и се правят ивици върху еклерите.

вторник, 22 февруари 2011 г.

ЗИМНА САЛАТА



  • 1 кг картофи 
  • 1 малка главичка червено цвекло
  • 3 моркова
  • 1/2 главичка лук
  • 1 малка консерва сладка царевица
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 с.л. оцет
  • сол
      За дресинга:
  • 1 кофичка гъсто кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. майонеза
  • сол
      За украса:
  • 1 по-малка глава броколи
  • 3 с.л. вегета
  • маслини
       Картофите се сваряват, обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Морковите и цвеклото се обелват, измиват и настъргват на едро ренде. Прибавя се отцедената царевица и подправките. Всичко се разбърква добре.
       Броколито се измива и накъсва на розички. Слага се около 1 литър вода (може и повече - зависи колко е количеството броколи) да кипне. Прибавят се вегетата и броколито. Ври около 5 мин - не трябва да се разварява. Времето на варене зависи от големината на розичките. Ако са по-големи, може да поврят повече. Броколито се отцежда.
      Салатата се сервира в чиния, украсява се с маслини и броколи. В сосиера се поднася добре разбитият дресинг за поливане на салатата.


понеделник, 21 февруари 2011 г.

ВИНЕН КЕБАП СЪС СЪРЦА


  • 4 свински сърца
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 дафинов лист
  • 3 с.л. брашно
      Сърцата се измиват много добре с вода, слагат се в тенджера под налягане, посоляват се и се заливат с вода. От момента на завиране врят под налягане 1 час.
      В тенджера се сипва олиото и ситно нарязаните лук и чесън. След като се позапържат, се слагат брашното и чирвиният пипер - разбъркват се няколко пъти, за да не загори пиперът. Сипва се 1 чаша от бульона, в който са вряли сърцата и ястието се дръпва от котлона, докато всичко се разбие много добре - да няма бучки. Връща се тенджерата на котлона и се долива още бульон, виното и останалите подправки. Сърцата се нарязват на хапки, като аортите се отстраняват, прибавят се в бульона. Котлонът се намалява и ястието къкри 10-15 мин, като се бърка, за да не загори.
     Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре. По желание може да се поръси с прясно нарязан магданоз.

петък, 18 февруари 2011 г.

ОБИКНОВЕНИ ГОФРЕТИ




  • 1 кофичка кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 каф.л. сода за хляб
  • 2 ч.ч. брашно непълни
  • 1 каф.ч. олио
      Яйцата се разбиват. Прибавят се киселото мляко с разтворената в него сода и останалите продукти. Брашното се добавя на части, като кофичката от млякото се изплаква с топла вода, която се сипва в сместа. Тестото трябва да е с гъстотата на кексово.
       Гофретникът се намазва с олио преди да се включи и след като нагрее, се сипва по един малък черпак от тестото.
       Гофретите се пекат по около 2 минути. По желание след като се изпече всяка гофрета може внимателно да се намаже с парченце масло. Маслото се забожда на вилица и така се с него се мажат гофретите.
       Поднасят се със сирене, сладко, мед или топинг - въпрос на вкус.
     
      У нас от закуската останаха три гофрети и с тях спретнах ето този десерт: гофрети, плодове, сладко от боровинки, орехи и сметана.

сряда, 16 февруари 2011 г.

ПИЛЕШКА ЧОРБА


  • 1 пилешки фенер или супник (шийки)
  • 1 глава лук
  • 1/4 малка глава целина
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 5 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • щипка черен пипер
  • 1 шепа фиде
  • 1 домат от консерва
  • 1 яйце
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. брашно
  • 1 каф.л. сушена целина
  • 1 каф.л. сушен магданоз
  • черен пипер
  • сол на вкус
       Фенерът (супникът) се сварява и се отделят късчетата месо.
      В тенджера се задушават ситно нарязаните лук, морков, чушка, целина. Долива се прецеденият бульон и намачканият домат. Чорбата се подправя с черен пипер и чубрица и се оставя да къкри на намален котлон докато се сварят зеленчуците. Пуска се фидето и пилешкото месо, ако е необходимо се долива вода. Добавят се и останалите подправки. Ври докато се приготви застройката от разбитото с малко вода яйце, киселото мляко  и брашното. При непрекъснато бъркане се изсипва в супата, разбърква се няколко пъти и е готова за сервиране.
     Сервира се с лимонов сок или резенче лимон - за подправяне.

вторник, 15 февруари 2011 г.

СУПА ОТ СВИНСКИ КРАЧЕТА


  • 3 свински крачета
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. брашно
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. червен пипер
  • щипка черен пипер
  • сол
      Свинските крачета се посоляват и се варят в тенджера под налягане 1 час поне. Обезкостяват се. В тенджера се слага месото и се доливат 3-4 чаши от бульона (може и повече), в който са вряли крачетата. Слагат се подправките.
      Яйцето се разбива с малко вода. Добавят се брашното и киселото мляко. Получената застройка се сипва в супата и се бърка докато кипне на котлона, за да не се пресече.
       Поднася се с купичка с намачкан чесън и оцет - като шкембе-чорбата.
       Това е много полезна супа заради желатина от крачетата - най-вече за ставния хрущял.

вторник, 8 февруари 2011 г.

РАЗНИ ЕВТИНИ БУТЕРКИ



  • 1 пакет бутер тесто Бела
  • 2 кренвирша
  • 20 маслини без костилка
      Половината от бутер тестото се разрязват на правоъгълници или квадрати (няма значение) с размер на едната страна приблизително 7 см - толкова ще е дълъг кренвиршът. Кренвиршите се разрязват напреко на три части, а по дължина - на 4 ивици. Слага се по една ивица на квадрат бутер тесто и се завива на руло.

      Съвсем леко с къдрав нож се замазва краят, за да не се развива при печенето (без да се натиска). С остър нож се правят 2-3 резки на повърхността на бутерките. Подреждат се върху хартия за печене в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 250 градуса до зачервяване.

     От останалото тесто се режат тънки ленти с ширина 1 см и дължина около 6-7 см. Навиват се на охлювче без много да се притискат. Върху всяко охлювче се забожда и леко настисва кръгче маслинка.

     Пекат се по същия начин като кренвиршките. Хубаво е да се подредят преди печене на разстояние не повече от 1 пръст, за да не се развият много при бухването.
    Останалото тесто се реже на лентички с ширина 3 см и дължина  6-7 см. Парченцата се превъртат 2 пъти и се пекат до зачервяване.




четвъртък, 3 февруари 2011 г.

КРЕМ-СУПА


Рецептата е за голяма тенджера - двойна доза.
  • 5 средни по големина картофа
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 10 розички броколи
  • 40 г масло
  • 1 л прясно мляко
  • сол на вкус
  • 5 стръка целина
  • 10 стръка магданоз
      Зеленчуците се почистват и нарязват на едри парчета. Посоляват се и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Сваряват се.
      Сварените зеленчуци се пасират и към тях се прибавят маслото, прясното мляко и ако е необходимо, още вода и сол. Супата се слага отново на котлона докато кипне, като от време на време се разбърква, за да не загори. Накрая се слагат и ситно нарязаните подправки.