сряда, 27 юли 2011 г.

СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД С ТЕЧЕН ШОКОЛАД



  • 300 мл сладкарска сметана
  • 1 кофичка гъсто кисело мляко
  • 150 г течен шоколад
  • 100 мл сироп от вишни (може и друг)
  • 4 с.л. захар
  • 2 кръгчета ананас (или плод по избор)
      Сметаната се разбива, докато се сгъсти. Захарта се разтваря в киселото мляко, което се разбива заедно със сметаната. Прибавят се ананасът на дребни парченца, шоколадът и сиропът. Разбърква се само 4-5 пъти с лъжиц, за да се получи шарен сладолед. Слага се във подходяща кутия във фризера за едно денонощие.

вторник, 26 юли 2011 г.

РУЛЦА ОТ ГРИЛИРАНИ ТИКВИЧКИ


  • 2-3 тиквички
  • 50 г сирене
  • 5 с.л. цедено кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 4-5 стръкчета копър
  • сол
      Тиквичките се измиват и им се отрязват двата края. Режат се по дължина на филии с дебелина около половин сантиметър. Пекат се на грил тигана от двете страни.
      В купичка се намачква сиренето заедно с млякото, докато се получи гладка смес. Добавят се ситно нарязаният копър и счуканият чесън с малко сол. 
     Всяка филийка тикичка се намазва тънко с млечния крем и се навива на руло. Хубаво е преди поднасяне да се изстудят.

четвъртък, 21 юли 2011 г.

ПЪРЖЕН ЧЕРЕН ДРОБ


  • 500 г черен дроб
  • 7 иглички розмарин
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 1 щипка риган
  • 1 щипка кориандр
  • 1 щипка чесън на прах
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 ч.л. пикантина
  • 5 с.л. прясно мляко
  • сол
  • брашно и олио за пърженето


      Дробът се нарязва на порционни парчета (при пърженето се свива) с дебелина окол 1 см. В подходящ съд се слагат всичко подправки и в тях се овалват добре парчетата дроб. Оставя се в хладилника за няколко часа.
     Дробът се овалва в брашно и се пържи в сгорещеното олио.

вторник, 19 юли 2011 г.

ЕЗИК С МАСЛО И МОРКОВИ

 
  • 5 свински езика
  • 4 скилидки чесън
  • 3 моркова
  • 2 перца пресен лук
  • 1 каф.ч. домтено пюре
  • 3 с.л. олио
  • 20 г масло
  • 1 с.л. с връх брашно
  • 1 дафинов лист
  • 5-6 зърна черен пипер
  • щипка сушена салвия
  • сол
      Езикът се сварява за половин час в тенджера под налягане заедно със сол, черния пипер, дафинов лист и салвия.
     В олиото се запържва нарязаният на парченца чесън и обелените и нарязани на кръгчета моркови. Добавя се маслото, след малко - брашното. Щом се запържи, се слага доматеното пюре и част от бульона, в който е врял езикът - около 2 чаши. Добавят се и ситно нарязаният лук и езикът - на филийки. Всичко къкри около десетина минути, като се разбърква.
    Ето и с гарнитура от царевица и тортелини с топено сирене:

вторник, 12 юли 2011 г.

БЪЧВИЧКИ



  • 4-5 големи тиквички
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 каф.ч. доматено пюре
  • 10-ина стръка магданоз
  • 10-ина стръка копър
  • 1 каф.ч. олио
  • сол
      Тиквичките се измиват и се отстраняват двата края.  Режат се на парчета с дължина около 5-6 см. Издълбават се с помощта на лъжичка само от едната страна. Подреждат се в намаслена тава, посоляват се и се поръсват с олио. Пекат се в силна фурна около 20-30 мин.
     Отделно в малко мазнина се задушава ситно нарязаният лук. Добавя се чесънът - също на ситно. След като са поомекнали, се слага каймата и също се запържва. Издълбаната част от тиквичките (не всичките) се наситнява и се прибавя към каймата. Овкусяват се с доматеното пюре, подправките  и  солта. Оставя се още 5 мин. да покъкри. С тази смес се пълнят опечените бъчвички. Тавата се връща във фурната и се пече още 15-ина минути.
    По този начин може да се напълнят патладжани и домати.
    При поднасянето може да се полеят с млечен сос или с чеснов сос.

понеделник, 11 юли 2011 г.

МОРСКА САЛАТА


  • 3-4 парчета замразени калмари
  • 3 домата
  • 1 краставица
  • 2 чушки
  • 1 глава лук
  • 7-8 ленти сушени водорасли
  • 10-ина маслини
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 4 с.л. олио
  • зехтин
  • балсамов оцет
  • сол
      В олиото се запържват нарязаните на хапки калмари. Посоляват се и се поръсват с червения пипер. Оставят се да изстинат.
     В купичка се накисват с гореща вода водораслите за около половин час.
     В купа за сервиране се нарязват на парченца краставицата, доматите, чушките и лукът - на ситно. Водораслите се изплакват хубаво няколко пъти и се нарязват на едро. Прибавят се и калмарите. Салатата се овкусява и добре се разбърква. Украсява се с маслините.

петък, 8 юли 2011 г.

ПРЯСНО ЗЕЛЕ


  • 1 средно голяма зелка
  • 4 домата
  • 2 глави лук
  • 1 каф.ч. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • магданоз
  • копър
  • сол
      Зелката се нарязва на не много ситно. Слага се в тава и се претрива със сол - не много, за да не стане солено. Добавят се нарязаните на парченца домати и лук. Всичко се залива с олиото и една чаша вода. Поръсва се с пипера. Пече се на силна фурна, като през 15 мин. се разбърква. Когато се запече хубаво и водата напълно се изпари, се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз и отново се обърква.

вторник, 5 юли 2011 г.

СЛАДКИШ С ВИШНЕВО СЛАДКО


  • 3 яйца
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 бурканче от детски храни сладко от вишни
  • 3 с.л. какао
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1/2 ч.ч. гореща вода
  • 1/2 ч.ч. готварска сметана
     За глазурата.
  • парченце масло
  • 100 мл готварска сметана
  • 2 с.л. захар
     Може да се използва сладкарска сметана - тогава захар не е необходимо да се добавя.



     Всички продукти се смесват заедно, като половината от сладкото се разбърква заедно със содата и горещата вода в по-дълбок съд, защото кипва и се образува доста пяна. Разбърква се с лъжица добре до получаването на кексово тесто. Пече се в застлана с готварска хартия тава на 200 градуса в предварително загрята фурна около 30-40 мин.
    Още топъл сладкишът се намазва с парченце масло.
    След като изстине, се намазва с разбитата сметана и захар. Реже се на пастички.