сряда, 29 февруари 2012 г.

ИКОНОМИЧЕН ДЕСЕРТ


По идея на верига магазини "Промаркет"
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.ч. брашно
  • 200 мл течна сметана
  • шоколадови пръчици за украса
      Сухите съставки се смесват и разбъркват добре. Содата се разтваря в киселото мляко. Добавя се и олиото и всичко се разбърква до получаването на еднородна кексова смес. Изсипва се в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час.
       Сметаната се разбива, докато се сгъсти и се разстила върху изстиналия сладкиш. Украсява се с пръчиците. Добре е да престои няколко часа преди консумация.


       По желание сладкишът може да се сиропира преди намазването със сметаната с приготвен сироп от 1 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар.

сряда, 22 февруари 2012 г.

ПЕЧЕНА ПЛЕШКА



  • 1 - 1.5 кг свинска плешка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 каф.л. риган
  • 1 каф.л. мащерка
  • 1 каф.л. салвия
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. горчица
  • 2-3 с.л. олио
  • 2 с.л. соев сос
  • 3 с.л. мед


     

      Месото се натрива със сухите подправки. Слага се в голямо парче фолио и се полива с течните подправки. Завива се добре и се увива в още един пласт фолио. Трябва да е затворено отвсякъде. Така се оставя на студено да престои около 24 часа.

       Пече се на 200 градуса 2 до 3 часа - зависи от големината на плешката.



сряда, 15 февруари 2012 г.

ГОЛЯМА ВИТА САЛАМКА



За тестото:
  • 900 г брашно (приблизително)
  • 20 г свежа мая
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 каф.ч. олио
За плънката:
  • 200 г колбас (пушени гърди, бекон, телешки или хамбурски салам)
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1-2 стръка праз (зависи от големината)
  • щипка сол
  • 3-4 с.л. олио
      Маята се разтваря в 150 мл топла вода заедно със захарта. Содата се разтваря в киселото мляко. В пресятото брашно се сипват всички продукти и се замесва меко тесто. Оставя се на топло, покрито, да втасва. Трябва да удвои обема си.
     В мазнината за плънката се задушава нарязаният на ситно праз. Добавя се и наситненият колбас и останалите продукти - всичко се позапържва и се маха от котлона.
     Втасалото тесто се разделя на три части. Всяка част се разтегля с намазнени с повечко олио ръце върху намазнена повърхност. Отгоре се разпределя 1/3 от плънката. Навива се като баница на руло и се завива на охлюв. Слага се в средата на тава, покрита с пекарска хартия.

     Останалите две части от тестото се приготвят по същия начин и се слагат около охлюва в средата - като баница.
     Оставя се да втаса още десетина минути. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се изпече, се покрива с кърпа. По желание може да се намаже с масло.

петък, 10 февруари 2012 г.

СНЕЖНИ ТОПКИ


  • 2 пакетче сирене "Крема"
  • 4-5 твърдо сварени яйца
  • 100 г сирене
  •  сол
  • черен пипер по желание
     

      Яйцата се намачкват, подправят се и се омесват добре с крема-сиренето. С навлажнени ръце се оформят топчета с желана големина. Сиренето се настъргва на ситно ренде и в него се овалват топчетата.

петък, 3 февруари 2012 г.

МЕСНО РУЛО С ОМЛЕТ



Рецептата е по идея на верига магазини "Промаркет"     
     За омлета:
  • 5 яйца
  • 150 г настърган кашкавал
  • щипка сол
  • щипка сода
  • 7 стръка магданоз
     За каймата:
  •  800 г кайма
  • 1/2 глава лук
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 1/2 каф.л. млян кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 яйце
  • сол
     Яйцата за омлета се разбиват добре. Добавят се и останалите продукти и ситно нарязаният магдаоз. Сместа се изсипва върху хартия за печене в неголяма правоъгълна тавичка. Пече се на 200 градуса до зачервяване.
     Каймата се омесва с подправките и ситно нарязания лук. Разпределя се с размери малко по-големи от омлета върху намокрен найлон (фолио). Отгоре се слага омлета, като се отстранява хартията. С помощта на найлона се навива руло по дължината.
     Рулото се слага в намазана с олио тавичка. Пече се на 200 градуса около половин час - да хване коричка отгоре. Реже се на филии.