понеделник, 4 ноември 2013 г.

КРЕНВИРШКАВАЛКИ

  • 600 г брашно приблизително
  • 300 г кисело мляко
  • 1 яйце
  • 20 г жива мая
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 50 г олио
  • 3 кренвирша
  • 150 г кашкавал

      Маята се разтваря в 100 мл топла вода. Брашното се пресява (не всичкото - малко се оставя за дозамесване), прави се кладенче, в което се сипват киселото мляко, сол, захар, олио, яйцето и разтворената мая. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се  и се оставя да втаса.
      След като е втасало, тестото се разрязва на приблизително 8 еднакви парчета. С намаслни с олио ръце се оформат топки. Подреждат се върху намаслена повърхност или тава и се оставят отново да втасат за около половин час.
     Топките се посплескват и се поразтеглят леко, така че да се получи вдлъбнатинка, а само краищата да са издигнати.  Подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Кренвиршът се реже на кръгчета с ширина около 5 мм, които се подреждат с леко притискане върху тестените питки. Отгоре се разпределя кашкавалът - настърган или на парченца (въпрос на избор). Оставят се за около 10-на минути да починат. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 30 мин. - да се зачервят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар