- 600 г брашно приблизително
- 300 г кисело мляко
- 1 яйце
- 20 г жива мая
- 1 с.л. сол
- 2 с.л. захар
- 50 г олио
- 3 кренвирша
- 150 г кашкавал
Маята се разтваря в 100 мл топла вода. Брашното се пресява (не всичкото - малко се оставя за дозамесване), прави се кладенче, в което се сипват киселото мляко, сол, захар, олио, яйцето и разтворената мая. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса.
След като е втасало, тестото се разрязва на приблизително 8 еднакви парчета. С намаслни с олио ръце се оформат топки. Подреждат се върху намаслена повърхност или тава и се оставят отново да втасат за около половин час.
Топките се посплескват и се поразтеглят леко, така че да се получи вдлъбнатинка, а само краищата да са издигнати. Подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Кренвиршът се реже на кръгчета с ширина около 5 мм, които се подреждат с леко притискане върху тестените питки. Отгоре се разпределя кашкавалът - настърган или на парченца (въпрос на избор). Оставят се за около 10-на минути да починат. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 30 мин. - да се зачервят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар