вторник, 6 декември 2011 г.

ШАРАН ПЛАКИЯ


  • 1 шаран
  • 6 големи глави лук
  • 4 моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 6-7 гъби печурки
  • 1 лимон
  • 4 домата от консерва
  • 1 дафинов лист
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 6-7 с.л. олио
  • сол
      Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите. Отрязват се главата и опашката му. Люспите се отстраняват лесно, ако шаранът се замрази и след това се топне за съвсем кратко (няколко секунди до минута) в гореща вода.
       Шаранът се намазва отвътре и отвън със сол. Във вътрешността му се пъха една скилидка нарязан чесън и две колелца лимон. Останалите колелца лимон се подреждат върху шарана. Слага се в по-голяма тава.
       В олиото се запържва лукът, нарязан на полумесеци. След 2-3 минути се добавя нарязаният чесън. След още няколко минути - морковите на кръгчета. След като зеленчуците се позапържат, се овкусяват с подправките, добавят се нарязаните на едро гъби и доматите. Всичко се бърка още 5-10 минути и се разпределя в тавата около шарана.
      Ястието се пече на 200 градуса около час - зависи от големината на шарана.

4 коментара:

  1. МАГИ, и аз ще правя шаран плакия днес.
    Троят е божествен.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Зиче, както винаги си много мила.

    ОтговорИзтриване
  3. Маги, много обичам риба, но с шарана не се спогаждаме нещо. Това не пречи да оценя твоята рибка, със сигурност е много,много вкусна.:-)))
    Поздравления!
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очаква една предколедна изненада!:-)))
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. I az tarsya njkakva reepta za sharan plakia, zashoto ochakvam predkoledni gosti,koito mislj da gi posrestna s tazi vkusna gozba,razbira se i s dr. oste nesta.

    ОтговорИзтриване