петък, 27 април 2012 г.

ПЕЧЕНИ КРУШИ СЪС СЛАДОЛЕД


  • 3 бр. круши
  • 6 ч.л. захар
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 50 г уиски
  • 9 малки топки сладолед (сметанов, горски плодове)
  • 10-на печени бадема
  • манов мед
      Крушите се разделят на две и се изрязва семенната им част. Отрязва се и едно съвсем малко капаче отдолу, за да не се клатушкат. Плодовете се слагат в малка тавичка, на дъното на която се сипва млякото. Във всяко круша се сипва по една лъжичка захар. Пекат се на силана фурна около 15 минути. Поливат се с уиските и се допичат, докато станат златисти (още 15 минути приблизително).



       Всяко парче се поднася с по 3 топки сладолед, поръсено с нарязани баземи и манов мед.

вторник, 24 април 2012 г.

ПИЛЕШКА СУПА С БЕКОН


  • 1 пилешки фенер
  • 50 г бекон
  • 1 морков
  • 1 главичка лук
  • 1 малка зелена чушка
  • 4 с.л. олио
  • 1 резенче от глава целина
  • 1 яйце
  • 1 каф.ч. кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. сушена целина
  • 5 стръка магданоз
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • черен пипер
  • сол
      Пилешкият фенер се сварява и обезкостява, а бульонът се прецежда. В бульона се сипват олиото и ситно нарязаните зеленчуци. Всичко ври 10-ина минути. Добавят се обезкостеното пилешко месо, беконът, нарязан на кубчета (по желание може предварително да се запържи) и се оставя да покъкри до сваряване на зеленчуците. Ако е необходимо се долива вода. Накрая супата се застройва с разбитото с малко вода яйце, брашно и кисело мляко. Подправя се. Може да се поднесе с резен лимон.

петък, 20 април 2012 г.

РИБНИ ШИШЧЕТА


  • 3-4 пресни филета пангасиус
  • 150 г бекон
  • мащерка
  • чесън на прах
  • сушена салвия
  • сол
  • бял пипер
  • олио
      Рибните филета се разделят на две напряко. След това по дължина се режат на ленти с дебелина 1 до 2 см - зависи от дебелината на филето. Навиват се на оглювчета и се нижат на шишчета, като между тях се подреждат парченца бекон. Овкусяват се с подправките. Поръсват се с олио (за да не залепват при печенето)  и се пекат на скара или грил тиган.

вторник, 17 април 2012 г.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО


  • 500 г брашно (приблизително)
  • 2 яйца
  • 15 г жива мая
  • 100 мл топла вода
  • 200 мл течна сметана
  • 7-8 с.л. захар
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 2 ванилии
  • 1 ч.л. алкохол (ракия, ром)
  • кората на 1 лимон
  • 10-на бадема
  • 3 с.л. захар за поръсване
  • 1 бурканче мармалад
  • стафиди по желание
      Около 400 г от брашното се пресяват и се прави кладенче. В топлата вода се разтваря маята, която се сипва заедно с останалите продукти за тестото в кладенчето. Замесва се меко тесто с помощта на останалото брашно. Оставя се покрито с фолио да втаса на топло, докато удвои обема си.

       С намазнени ръце и върху намазнена повърхност се разстила тестото. Намазва се с мармалада и се поръсва по желание със стафиди. Навива се на руло и с подгънатата страна отдолу се слага във форма (тавичка), покрита с хартия за печене. Оставя се да втасва още поне половин час - да увеличи обема си.
        Втасалият козунак се намазва с олио и се поръсва със захар. Набождат се бадемите. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час (може и повече - зависи от фурната).

сряда, 11 април 2012 г.

ТУТМАНИК СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ


  • 2 ч.ч. брашно
  • 4 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 200 г сирене
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 50 г кашкавал
  • 5 с.л. грис
  • 20-ина листа спанак
  • 1/2 каф.ч. олио
      Яйцата се разбиват. Добавя се измитият и ситно нарязан спанак, пресятото брашно и киселото мляко, в което е разтворена содата. Всичко се разбърква добре. Добавят се натрошеното сирене и останалите продукти (без кашкавала).
      Сместа се изсипва в тава, покрита с хартия за печене.
      Пече се на 180 градуса за около 40 минути, като 5 минути преди изваждането се поръсва с настъргания кашкавал и се оставя да се запече.

петък, 6 април 2012 г.

СОЛЕНИ ГЕВРЕЧЕТА


  • 200 г брашно приблизително
  • 2 пакетчета сирене крема
  • 2 яйца
  • 1 каф.л. сода
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 каф.л. кимион
  • олио за пържене

 
    В брашното се прави дупчица, в която се  сипва содата, а върху нея - оцетът, така че да кипне. Добавят се и останалите продукти и се замесва меко тесто. От него се късат топчета колкото орех. Овалват се с намазнени ръце, прави се в средата дупка, която леко се разтегля. Гевречетата се пържат в повечко сгорещено олио и от двете страни.