вторник, 19 октомври 2010 г.

ЛЕСНА ТОРТА


  • 1 опаковка готови кафяви квадратни блатове за торта  (3 броя)
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 1/2 бурканче ягодов мармалад
  • 1 чаша сироп
  • 50 г масло
  • 1 с.л. какао
  • 1 пакетче шоколадови пръчици
        Подрязват се краищата на блатовете, за да станат кръгли - това може да стане като се постави кръгла чиния върху блата и се реже с нож по ръбовете й. Отрязаните крайчета, маслото, какаото и 1-2 с.л. от сиропа се омесват добре. Оставя се в хладилника да стегне.
       Сметаната се разбива с миксер до необходимата гъстота. В подходяща чиния се сиропира първия блат, маже се от сметаната. Върху него се поставя вторият блат, сиропира се и се намазва внимателно с ягодовия мармалад. Отгоре пак се маже сметана. Последният блат също се сиропира. Намазва се цялата торта със сметана, като се оставя малко за украса. Сметаната за украса се изсипва в пликче, на което се отрязва съвсем малко от връхчето, т.е. да заприлича на пош. Така се рисува по тортата и се правят линии по желание.
       Накрая от тестото в хладилника се оформят малки топчета - като бонбони, които се овалват в шоколадовите пръчици. Подреждат се върху тортата.
       Желателно е тортата да престои поне 12 часа в хлдилника преди консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар