понеделник, 10 януари 2011 г.

ПОСТЕН ХЛЯБ


хляб
  • 700 г брашно приблизително
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 1 каф.ч. олио
  • 1 ч.ч. топла вода
      Брашното (не всичкото - около 500 г) се пресява, прави се кладенче в средата и в него се слагат всички продукти. С лъжица се обърква всичко добре. След това се прибавя по малко от брашното и се меси с ръце. Трябва да се получи меко тесто.
      Оставя се да втаса в похлупен и намазан с олио съд докато поне удвои обема си.
      В правоъгълна форма за кекс се слага хартия за печене и върху нея - тестото. Оставя се за десетина минути да почине - докато загрее фурната.
     
      Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45-50 мин. в долната част, за да не изгори кората. Още топъл се изважда внимателно от формата и се завива в кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар