понеделник, 17 януари 2011 г.

МУСАКА С ГЪБИ, ПРАЗ И ОРИЗ


  • 1 стрък праз
  • 400 г гъби
  • 1 ч.ч. непълна ориз
  • 1 каф.ч. олио непълна
  • 2 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 каф.л. бял пипер
  • сол на вкус
      Празът се почиства и нарязна на колелца с дебелина половин сантиметър. Гъбите си измиват и нарязват но по-едри парчета.
       В сгорещеното олио се запържва първо празът, а след това се добавят и гъбите. След като леко се позадушат, се сипва оризът и подправките. Всичко се обърква на котлона няколко пъти - докато оризът стане прозрачен.
       Сместа се изсипва в не много голяма тавичка. Залива се с около 2.5 ч.ч. вода или водата да е 1 пръст над ориза. Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса. След около 20 мин. се разбърква. Пече се приблизително 30-40 мин - докато водата се поеме от ориза, ако е необходимо се долива още много малко вода (зависи от ориза).
      Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипка сол. с тази смес навсякъде се полива мусаката и се допича само отгоре до зачервяване на заливката - 10-15 мин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар