понеделник, 24 януари 2011 г.

КОЛЕДЕН ЩОЛЕН

      

      Тази рецепта е сборна и преработена от поне 4-5 други рецепти за щолен
      ЗА ТЕСТОТО
  • 1 кубче свежа мая (42г)
  • 1 и половина ч.ч. прясно мляко
  • 700-800 г брашно приблизително
  • 2 ванилии
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 2 с.л. ром
  • 1 ч.ч. непълна захар
  • кората и сокът на 1 лимон
  • 250 г масло
      ПЛОДОВЕ И ЯДКИ
  • 10 зелени смокини от сладко
  • 20 сушени череши
  • 50 г стафиди
  • 100 г бадеми
  • 50 г орехи
  • други сушени плодове по желание
      пудра захар за поръсване и масло за намазване

      Маята се размива с част от млякото и малко брашно - да стане като гъста боза. Оставя се десетина минути да шупне, след което се изсипва върху останалото пресято брашно. Брашното не се слага всичкото отначалото - добавя се постепенно при замесването, за да не стане твърдо тестото. Размекнатото масло и останалите продукти за тестото също се добавят и се омесва не много меко, но не и твърдо тесто. Оставя се покрито да втаса в намазан с олио съд.
      След около 1-2 часа тестото се поразплесква и се слагат смлените едро ядки, нарязаните череши и смокини и предварително накиснатите (поне 2 часа трябва да киснат във вода) и отцедени стафиди и сушени плодове. Тестото се прехлупва и внимателно омесва отново, за да се разпределят плодовете и ядките. Слага се в подходяща форва върху хартия за печене. Аз опекох 2 щолена от това количество.
     Оставя се за 15 минути да почине и се слага в предварително загрята фурна на 170 градуса. Пече се около 50 мин до час. Аз пекох на най-ниската решетка на фурната, за да не прегори кората отгоре.
     Още топъл се изважда внимателно с хартията от формата, намазва с масло и се поръсва обилно с пудра захар. След като напълно изстине (поне 3 часа), се завива в найлон и се оставя на хладно поне 3-4 дена преди да се консумира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар