четвъртък, 28 април 2011 г.

РИЗОТО С ЛАПАД НА ФУРНА


  • 30-тина листа лапад
  • 1 ч.ч. ориз (аз използвах Басмати)
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 кубче бульон по избор (аз сложих телешки ребърца)
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 20 г масло
  • сол
  • настърган кашкавал или пармезан за поръсване
      Лападът  и лукът се измиват и нарязват на ситно, като основната жилка от лапада се отстранява.  Чесънът се наситнява и също се прибавя. Слагат се в тавичка и се поливат с олиото. Запичат се в силна фурна за десетина минути.
      Оризът се измива добре (ако оризът е Басмати, не е необходимо да се мие) и се прибавя към лапада. Посолява се. Прибавят се маслото, разтворенията в гореща вода бульон. Ястито се залива с вода, която да е 1 пръст над ориза. Пече се в силна фурна, докато водата се поеме. Ако е необходимо, може да се долее още малко гореща вода (зависи от вида ориз).

      Сервира се горещо, поръсено с кашкавал или пармезан.

сряда, 27 април 2011 г.

ЯХНИЯ С ЛУКЧЕТА


  • 500 г шарено свинско месо
  • 20 малки глави лук
  • 3-4 домата от консерва
  • 2 моркова
  • 4 ски.идки чесън
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 дафинов лист
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. брашно
  • сол
      Месото се нарязва на порционни парчета и се запържва в олиото. Добавят се почистените цели лукчета и морковите, нарязани на кръгчета - внимателно, за да не се разпаднат се запържват за около 4-5 минути. Всичко се изсипва в дълбока тава. Слагат се подправките. Брашното се размива във вода и също се добавя. Всичко се разбърква добре и се залива с вода, колкото почти да покрие лукчетата и месото.
     Пече се на 250 градуса половин час. Разбърква се внимателно. Желателно е отгоре да са лукчетата, за да получат кафеникава коричка. Яхнията се връща отново във фурната и се пече още половин час на същата температура.

вторник, 19 април 2011 г.

КЕКС СЪС СЛАДКО ОТ ВИШНИ


  • 6 яйца
  • 1 ч.ч. захар пълна
  • 1 каф.ч. олио
  • 1 1/2 ч.ч. брашно (максимум 2 ч.ч.)
  • 1 бурканче от детски храни сладко от вишни
  • 7 с.л. вода
  • 1 ч.л. сода
  • 10-15 орехови ядки
     Яйцата се разбиват добре със захарта. Сладкото се разбърква с водата и содата докато започне да кипи. Прибавят се и останалите продукти без орехите.
     Полученото кексово тесто се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма. Поръсва се с нарязаните орехи. Пече се в предварително загрята умерена фурна около 40 минути.

ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ С РУКОЛА


        За 4 порции:
  • 4 големи домата
  • 1 голяма краставица
  • 1 връзка репички
  • 4 стръка лук
  • 10 листа див чесън
  • 30-40 листчета рукола
  • 10-ина маслини за украса
  • зехтин
  • балсамов оцет
  • сол
     
         Всички зеленчуци се измиват. Доматите се нарязват на полумесеци и се подреждат по ръба на чинията. Всредата  се поставят краставиците, нарязани на кръгчета. Отгоре се поръсват нарязаният чесън, рукола, репички и пресен лук. Украсява се с маслините и се овкусява със зехтина, оцета и сол на вкус.

СУПА С КИСЕЛЕЦ И ЛАПАД


  • 20 листчета киселец
  • 5-10 листа лапад (зависи от големината)
  • 1 малка глава лук
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 2 картофа
  • 1 шепа (1 топка) фиде
  • 1 домат от консерва
  • 1 каф.ч. олио непълна
  • 1 с.л. брашно
  • 1 чаша кисело мляко
  • сол
      Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Лападът се почиства от жилките и заедно с киселеца се измива. Нарязват се на ситно и се прибавят при лука. Картофите се обелват и нарязват на дребни кубчета и също се пускат в супата. Долива се вода. Прибавят се намачканият домат и сол. Всичко ври, докато картофите станат готови.
      Фидето се пуска във врящата супа. Ако е необходимо се долива още вода. Брашното се разбива с малко вода и киселото мляко и при непрекъснато бъркане се добавя. Щом кипне, супата е готова.

петък, 15 април 2011 г.

ЖЕЛИРАНА ТОРТИЧКА


    
      За блата:
  • 4 с.л. захар
  • 2 яйца
  • 3 с.л. кисело мляко
  • щипка сода
  • 4 с.л. олио
  • 6 с.л. с връх брашно
  • 1 ванилия
     За плодовото желе:
  • 1 компот от сливи (може и друг плод)
  • 1 пакетче желатин
     За желираното мляко:
  • 1 кофичка гъсто кисело мляко
  • 4 с.л. захар
  • 1 пакетче желатин
    За ментовото желе:
  • 1 компот с грозде (или друг със светъл плод)
  • 1 каф.ч. сироп от мента
  • 1 пакетче желатин
   

     За блата яйцата се разбиват със захарта. Содата се разтваря в млякото. Смесват се всички продукти. Изсипва се върху пекарска хартия във форма с отваряща се стена за не повече от половин час на 200 градуса - да  порозовее.
    Топлият блат се сиропира леко с няколко лъжици от сливовия компот. Малко от сока се отлива в купичка и в него се накисва желатинът за 2-3 мин. Останалият компот се пасира. Желатинът леко се загрява (в микровълновата) докато се разтвори и при непрекъснато бъркане се сипва в пасирания компот. Половината от тази смес внимателно се изсипва върху блата. Изчаква се няколко минути да стегне и тогава се изсипва и останалата част - за да не се издигне блатът върху желето.  Оставя се в хладилника да стегне.
     За белия блат захарта се разтваря в киселото мляко. Желатинът се накисва в съвсем малко вода, затопля се и се смесва с млякото. Изсипва се бялата смес върху вече втвърденото плодово желе. Оставя се в хладилника да стегне.
     От компота от грозде се отлива половината сок, като в малка част от него се накисва желатинът - процедурата се повтаря. Прибавя се ментовият сироп. Изсипва се половината гроздово желе, подреждат се зърната грозде и се оставят в хладилника леко да стегнат - колкото да не се разместват. Тогава се изсипва и останалото гроздово желе.

     Тортата престоява 24 часа. С нож внимателно се отделя желето от стените на формата и след това внимателно се отстранява подвижната част.

сряда, 13 април 2011 г.

БЪРЗ ТУТМАНИК С КОЛБАС


  • 3 яйца
  • 10 с.л. с връх брашно
  • 1 ч.л. сол непълна
  • 150 г телешки салам
  • 100 г сирене
  • 3 с.л. маргарин
  • 1 с.л. ленено семе
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
      Яйцата се разбиват. Содата се разтваря в киселото мляко. Саламът се настъргва на едро ренде, а сиренето се натрошава. Всички продукти се смесват. Полученото тесто се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене и се поръсва с лененото семе.
      Тутманикът се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса около 40 минути.

вторник, 12 април 2011 г.

ТРИЪГЪЛНИ БУТЕР-БАНИЧКИ


  • 1 пакет бутер тесто (800 г)
  • 150 сирене
  • 1 яйце
      Бутер тестото се размразява. Реже се на квадрати със страна приблизително 7-8 см. Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцето. От тази смес се слага по 1 ч.л. във всеки квадрат.
      Квадратите се сгъват през диагонала, краищата се натискат с вилица, а с остър нож се правят 2 малки прореза на гладката част. Така получените триъгълници се редят на малко разстояние един от друг върху пекарска хартия.
     Бутер-баничките се пекат в предварително загрята фурна на 220-230 градуса до порозовяване. По желание преди печенето може да се намажат с жълтък, разбит с 1 лъжица вода,  за по-хубав цвят.

понеделник, 11 април 2011 г.

КРЕМ СУПА С КОПРИВА


  • 3 с.л. сушена коприва (4-5 шепи прясна)
  • 2 големи картофа
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. домашна вегета
  • 1 ч.л. червен пипер
  • бучка масло
  • сол
      За застройката:
  • 2 с.л. брашно
  • 1 кофичка кисело мляко
      Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на едри парчета. Посоляват се, добавя се вегетата и копривата, ако е прясна. Заливат се с вода, колкото да ги покрие. Сваряват се и  пасират.
      Супата отново се слага на котлона. Добавят се подправките и копривата, ако е сушена. При непрекъснато бъркане се изсипва и разбитата застройка. Ако е необходимо се долива още вода. Щом кипне, е готова.
     Може да се направи и по-редичка и да се сервира в чаша.

четвъртък, 7 април 2011 г.

ШИЛЕШКО ЯХНИЯ С ОРИЗ


  • 500 г шилешко месо
  • 3 скилидки чесън
  • 1 каф.ч. олио
  • 2 връзки пресен лук
  • 2 домата от консерва
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. вегета (по възможност домашно правена)
  • 1 ч.л. натурално нишесте
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол
      Шилешкото месо се почиства от тлъстини и ципи, измива се, нарязва се на хапки и се запържва в половината от олиото. Добавят се нарязаните на филийки скилидки чесън, посолява се. След двайсетина минути се долива малко вода и се оставя да се свари. Аз го сложих в тендежра под налягане и от момента на слагане на тапата вря 30 минути.
      След като месото е готово, се добавят извитият и нарязан на не много ситно пресен лук, доматите и останалите подправки. Ако е необходимо се долива малко вода. Яхнията къкри още около 15 минути. Накрая нишестето се размива в съвсем малко вода и се сипва в ястието,оето се разбърква и е готово.
      Отделно оризът се запържва в останалото олио. Посолява се и се залива с вода два пръста над ориза. Пече се в силна фурна докато поеме водата. Оставя се захлупен да се задуши.
       В чиния се разпределя порция ориз и върху него в средата - от яхнията.
   

вторник, 5 април 2011 г.

БАНИЦА С КАЙМА


  • 1 пакет кори за баница
  • 500 г кайма
  • 1 стрък праз
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 каф.л. кимион
  • сол
  • 1 каф.ч. олио
      За заливката:
  • 2 яйца
  • 400 мл газирана вода
  • щипка сол
      В 4-5 с.л. от мазнината се задушава ситно нарязаният праз. След 2-3 минути се прибавя и каймата заедно с подправките. Бърка се с леко намачкване, докато каймата стане на трохи и промени цвета си.
     В намазана с олио тава се реди 1 кора, намазва се с 1 лъжица олио, пак кора, олио, кора и се разпределят около 3 с.л. плънка. По същия начин се слагат 3 кори и пак плънка. Така се продължава, докато свърши плънката, като се завършва с кори отгоре.
    Баницата се нарязва на порционни парчета. Яйцата се разбиват, добавясе газираната вода и солта. С тази смес се полива навсякъде баницата.
    Пече се на 200 градуса около 40 минути - да се зачерви отгоре. Като се извади, се покрива с кърпа за десетина минути, след което се сервира топла.
    Може да се поднесе с таратор.

понеделник, 4 април 2011 г.

РУЛО С ГЪБЕН СОС


  • 2 големи свински котлета без кост (около 400 г)
  • 100 - 150 г варено или печено пилешко месо (или някакъв колбас)
  • 2 кисели краставички
  • 2 триъгълничета топено сирене
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 средно големи гъби
  • 1 каф.л. универсална подправка за скара
  • 2 с.л. соев сос
  • 3 с.л. олио
  • сол
      За соса:
  • 5 средно големи гъби
  • 10 г масло
  • 1 кубче гъбен бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л.  брашно
  • 1 каф.л. черен пипер
      Месото се начуква от двете страни, за да се изтъни. Овкусява се (отново от двете страни) с подправките. Двата котлета се слагат един до друг и по дължина се разпределя плънката: ситно нарязаниет пресен лук, топеното сирене - на парченца, гъбите и икселите краставички - нарязани на ситно, пилешкото месо (колбасът) - на кубчета (аз използвах малко месо от варено пиле) и щипка сол. Котлетите се свиват на руло. Така полученото руло се увива с конец, за да не се разпадне при печенето. Слага се в тавичка и се полива с олиото. Така престоява няколко часа в хладилника.

      Пече се на 230-250 градуса  около половин час. Изважда се и внимателно се отстраняват конците. Отгоре се нареждат парченца тънко нарязан кашкавал. Слага се във фурната за още 5 минути - колкото да се поразтопи кашкавалът.
     Реже се на порционни парчета цялото руло, като се внимава да не изпадне плънката.

       За соса гъбите се режат на тънки филийки и се запържват в маслото. Брашното се размива в прясното мляко. Добавят се всички останали продукти. Сосът се бърка на слаб огън, докато се посгъсти (ако е необходимо се долива малко вода). С него се поливат парчетата руло при сервиране или се поднася отделно в сосиера.

петък, 1 април 2011 г.

КАШКАВАЛЕНИ ТИГАНИЧКИ



  • 150 г кашкавал
  • 1 каф.ч. пълна кисело мляко
  • 1 каф.л. сода
  • 1 и половина ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 1/2 каф.ч. олио за пържене
      Яйцата се разбиват. Содата се разтваря в киселото мляко. Всички продукти без олиото се смесват, кашкавалът се настъргва на едро ренде.
      В тиган се сипват 1-2 с.л. олио - колкото да се намаже повърхността. Със супена лъжица се гребва от сместа и се сипва в нагорещения тиган, като се оформя кръгче. Щом засъхне повърхността, тиганичката се обръща с помощта на шпатула.
     Подходящи са гарнитура и за закуска с яйрян.