вторник, 12 юли 2011 г.

БЪЧВИЧКИ



  • 4-5 големи тиквички
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 каф.ч. доматено пюре
  • 10-ина стръка магданоз
  • 10-ина стръка копър
  • 1 каф.ч. олио
  • сол
      Тиквичките се измиват и се отстраняват двата края.  Режат се на парчета с дължина около 5-6 см. Издълбават се с помощта на лъжичка само от едната страна. Подреждат се в намаслена тава, посоляват се и се поръсват с олио. Пекат се в силна фурна около 20-30 мин.
     Отделно в малко мазнина се задушава ситно нарязаният лук. Добавя се чесънът - също на ситно. След като са поомекнали, се слага каймата и също се запържва. Издълбаната част от тиквичките (не всичките) се наситнява и се прибавя към каймата. Овкусяват се с доматеното пюре, подправките  и  солта. Оставя се още 5 мин. да покъкри. С тази смес се пълнят опечените бъчвички. Тавата се връща във фурната и се пече още 15-ина минути.
    По този начин може да се напълнят патладжани и домати.
    При поднасянето може да се полеят с млечен сос или с чеснов сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар