- 4-5 големи тиквички
- 500 г кайма
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 каф.ч. доматено пюре
- 10-ина стръка магданоз
- 10-ина стръка копър
- 1 каф.ч. олио
- сол
Тиквичките се измиват и се отстраняват двата края. Режат се на парчета с дължина около 5-6 см. Издълбават се с помощта на лъжичка само от едната страна. Подреждат се в намаслена тава, посоляват се и се поръсват с олио. Пекат се в силна фурна около 20-30 мин.
Отделно в малко мазнина се задушава ситно нарязаният лук. Добавя се чесънът - също на ситно. След като са поомекнали, се слага каймата и също се запържва. Издълбаната част от тиквичките (не всичките) се наситнява и се прибавя към каймата. Овкусяват се с доматеното пюре, подправките и солта. Оставя се още 5 мин. да покъкри. С тази смес се пълнят опечените бъчвички. Тавата се връща във фурната и се пече още 15-ина минути.
По този начин може да се напълнят патладжани и домати.
При поднасянето може да се полеят с млечен сос или с чеснов сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар