- 500 г брашно (приблизително)
- 2 яйца
- 15 г жива мая
- 100 мл топла вода
- 200 мл течна сметана
- 7-8 с.л. захар
- 1/2 каф.ч. олио
- 2 ванилии
- 1 ч.л. алкохол (ракия, ром)
- кората на 1 лимон
- 10-на бадема
- 3 с.л. захар за поръсване
- 1 бурканче мармалад
- стафиди по желание
Около 400 г от брашното се пресяват и се прави кладенче. В топлата вода се разтваря маята, която се сипва заедно с останалите продукти за тестото в кладенчето. Замесва се меко тесто с помощта на останалото брашно. Оставя се покрито с фолио да втаса на топло, докато удвои обема си.
С намазнени ръце и върху намазнена повърхност се разстила тестото. Намазва се с мармалада и се поръсва по желание със стафиди. Навива се на руло и с подгънатата страна отдолу се слага във форма (тавичка), покрита с хартия за печене. Оставя се да втасва още поне половин час - да увеличи обема си.
Втасалият козунак се намазва с олио и се поръсва със захар. Набождат се бадемите. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час (може и повече - зависи от фурната).
РАЗКОШ...много хубаво е Маги.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти, Зиче, прегръдки и от мен
ОтговорИзтриванемного нежно руло и този мармалад..мммм....
ОтговорИзтриване