вторник, 17 април 2012 г.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО


  • 500 г брашно (приблизително)
  • 2 яйца
  • 15 г жива мая
  • 100 мл топла вода
  • 200 мл течна сметана
  • 7-8 с.л. захар
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 2 ванилии
  • 1 ч.л. алкохол (ракия, ром)
  • кората на 1 лимон
  • 10-на бадема
  • 3 с.л. захар за поръсване
  • 1 бурканче мармалад
  • стафиди по желание
      Около 400 г от брашното се пресяват и се прави кладенче. В топлата вода се разтваря маята, която се сипва заедно с останалите продукти за тестото в кладенчето. Замесва се меко тесто с помощта на останалото брашно. Оставя се покрито с фолио да втаса на топло, докато удвои обема си.

       С намазнени ръце и върху намазнена повърхност се разстила тестото. Намазва се с мармалада и се поръсва по желание със стафиди. Навива се на руло и с подгънатата страна отдолу се слага във форма (тавичка), покрита с хартия за печене. Оставя се да втасва още поне половин час - да увеличи обема си.
        Втасалият козунак се намазва с олио и се поръсва със захар. Набождат се бадемите. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час (може и повече - зависи от фурната).

3 коментара: