петък, 26 ноември 2010 г.

ВИНЕН КЕБАП


  • 1/2 кг телешко месо
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. брашно
  • 1 голям морков или 2 малки
  • 1 малка глава лук
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.ч. червено вино
  • сол и черен пипер на вкус
      Аз сварих месото предварително в тенджерата под налягане, защото иначе телешкото ми остава жилаво.
      Месото се нарязва на хапки. В мазнината се задушават ситно нарязаният лук и морковите - на кръгчета. След това се прибавят червеният пипер и брашното и се разбъркват няколко пъти. Долива се от бульона, в който е вряло месото - около 2 чаши, и бързо и енергично се разбърква , за да не стане на бучки.
    Слагат се месото и останалите продукти и се оставя да къкри около 15-20 мин., като от време на време се бърка и се долива, ако е необходимо, още бульон.
    За гарнитура може да се направи картофено пюре. Аз го сервирах с ориз и броколи: ето продуктите:
  • 1 каф.ч. ориз
  • 1 кубче телешки бульон от кости
  • 6-7 розички броколи
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/3 каф.ч. олио
     Оризът се обърква хубаво в олиото. Бульонът се натрошава, посолява се и се долива вода 1 пръст над ориза. Броколито се накъсва на съвсем ситни розички. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса. След около половин час се разбърква и ако е необходимо се долива вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар