четвъртък, 10 март 2011 г.

ЖЕЛИРАНО КРЕМЧЕ


  • 1 компот от дюли (праскови)
  • 1 кофичка гъсто кисело мляко
  • 2 пакетчета желатин
  • 3-4 с.л. захар
  • 6 ч.л. сладко от боровинки
      Рецептата е за  около 6 броя.
      Аз използвах компот от дюли и ябълки. Няма значение от какво е компотът, трябва само да е без костилки. От него се отлива приблизително 1 чаша от сока. От останалата част се отливат около 100 г компотен сок, в който се накисва едното пекетче желатин за 5 мин. Останалият компот се пасира. Желатинът се затопля за кратко в микровълновата и се изсипва с непрекъснато бъркане при компотеното пюре.  Сместа се разсипва до половината в неголеми (колкото чашки за крем карамел) формички или купички. Слага се в хладилника.
     Когато още не е напълно стегнало желето, се приготвя втората смес. Накисва се другото пакетче желатин в съвсем малко вода. Киселото мляко се разбърква добре със захарта. Загрятият желатин се прибавя при непрекъснато бъркане към млякото. От тази смес се сипва точно в средата на всяка купичка, докато свърши. Трябва млякото да потъне. Слага се в хладилника за едно денонощие.
     На другия ден формичките се обръщат и се поднасят веднага (за да не се развали формата) с по една чаена лъжичка сладко от боровинки отгоре.

1 коментар: