сряда, 23 март 2011 г.

КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ


  • 500 г кайма
  • 1/2 глава лук
  • 1/2 чушка
  • 1/2 домат
  • 5 с.л. ориз
  • 1 яйце
  • 1 каф.л. чубрица
  • 3 големи картофа
  • 7 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • брашно за овалване
  • 1 дафинов лист
  • сол
      Каймата се омесва заедно с ориза, яйцето, чубрицата и малко сол.
      В олиото се задушамат лукът, чушката и доматът, нарязани на ситно. Долива се вода, пуска се дафиновият лист, червения пипер, посолява се.
     От каймата се правят кюфтенца колкото голям орех, които се овалват в брашно и се пускат в заврялата яхния. Оставят се 5 минути и чак след това внимателно се разбюркват, за да не станат рошави. Ври около 15 минути. Долива се още вода. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета и също се пускат при кюфтетата. Яхнията ври още 30 минути.
     В края на варенето се размива 1 с.л. брашно с връх в студена вода и се прибавя към яхнията. Разбърква се и след 2 минути е готова.
     При сервирането може да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар