сряда, 16 март 2011 г.

ЧЕСНОВИ ПОДКОВИ ЗА ТОДОРОВДЕН


  • 500 г брашно приблизително
  • 20 г свежа мая
  • 1 ч.л. сол с връх
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 каф.л. универсална подправка за пиле
  • щипка риган
  • 1 каф.л.чесън на прах
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 каф.л. мащерка
  • 50 мл олио
      В леко затопленото мляко се разтварят маята, захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да втаса за около 10 минути.
      Отделно в купа се пресява брашното ( не цялото количество наведнъж), прави се дупка в средата и в нея се сипват всички подправки, яйцето, олиото, втасалата мая и около 150 мл топла вода, с която се изплаква съдът от маята. Замесва се меко тесто. Поръсва се с малко брашно и се оставя да втаса, покрито с кърпа. След около час-два се премесва с малко брашънце и се оставя пак да втаса.
      С намаслени ръце се късат малки топченца, които между дланите се правят на фитил и се свиват като подкова. Редят се на разстояние в постлана с хартия за печене тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса около десетина минути - да порозовеят леко.

      Аз разделих тестото на две. От втората част направих руло с кашкавал. Разтеглих тестото върху намаслено фолио. Подредих тънки филии кашкавал и завих на руло, което сложих върху хартия за печене.

Намазах с жълтък и пекох на 200 градуса приблизително половин час. Реже се студено, защото иначе кашкавалът ще се разтече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар