вторник, 29 март 2011 г.

БУТЕР-БАКЛАВА


  • 1 пакет бутер тесто Бела (800г)
  • 200 орехи
     За сиропа:
  • 3 ч.ч. захар
  • 3 и половина ч.ч. вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ванилия
      Захарта и водата се слагат в тенджера да кипнат. Сиропът ври десетина минути. Накрая се слагат лимоновият сок и ванилията. Оставя се да изстине.
      Бутер тестото се размразява. Всяко от двете парчета се разрязвана три еднакви части по дължина. Орехите се смилат и върху всяка лента от тестото се поръсва от тях.
      Всяка широка лента се навива на руло и се слага с прихлупената част надолу в намаслена тава, която е толкова голяма, че да се съберат всички рула. В тавата се режат всичките едновременно с ширина около 2 см.
     Пекат се на 220-240 градуса около 30 минути - да се позачервят. Още гореща баклавата се полива навсякъде със студения сироп. Хубаво е да престои един ден, за да се напои добре.

понеделник, 28 март 2011 г.

ПИЛЕ ФРИКАСЕ



  • 1 малко пиле
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък целина
  • щипка черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. домашна вегета или 1 малък морков
  • 5 с.л. с връх брашно
  • 20 г масло
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1/2 л прясно мляко
  • сол
      Пилето се сварява заедно с подправките, като чесънът, целината и морковът се нарязват на много ситно. След като изстине, се отстраняват кожите и кокалите.
      В тенджерка се препича брашното без да потъмнява. Маха се от котлона и се сипват 5-6 черпака от бульона, в който е вряло пилето (без да се прецежда). Бърка се с тел, докато изчезнат всички бучици.
     Фрикасето се слага отново на котлона. Добавят се млякото и маслото, лимоновият сок. Посолява се. При непрекъснато бъркане се оставя да поври и да се сгъсти.
      Когато е почти готово, се добавят парченцата месо и отново се разбърква.

КАРТОФЕНА ЯХНИЯ СЪС СОЕВИ ХАПКИ


  • 1/2 кг картофи
  • 1 ч.ч. соеви хапки
  • 2 скилидки чесън
  • 6-7 с.л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 кубче бульон телешки ребърца
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сминдух
  • 1/2 глава лук
  • сол
      В олиото се задушават лукът и чесънът, нарязани на ситно. Прибавя се брашното и се разбърква да се запържи. Добавя се и червеният пипер. Долива се вода и веднага се бърка, за да не стане на бучки брашното.
      Картофите се слагат в яхнията, нарязани на ситни кубчета. Добавят се и соевите хапки и подправките. Долива се още вода - хапките поемат вода при варенето.
     Яхнията къкри на слаб огън приблизително половин час, като от време на време се разбърква.

петък, 25 март 2011 г.

КИСЕЛА ЧОРБА


  • 300 г шарено свинско месо
  • 800 мл зелев сок
  • 1/2 стрък праз
  • 2 картофа
  • 3 с.л. ориз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 черевена сушена чушка
  • 1 с.л. брашно
  • 6 с.л. олио
  • сол (малко, защото зелевият сок е солен)
  • 1 сушена люта чушка по желание
      В мазнината се задушава ситно нарязанията праз. Прибавя се месото, нарязано на дребни парченца - хапки. След като се позадушат се сипва зелевията сок, картофите на кубчета и оризът, чушките (цели), червеният пипер. Щом кипне се долива вода - количеството е в зависимост колко гъста искаме да е чорбата. Всичко ври на слаб огън около половин час - да се сварят картофите.
      Нелютата чушка се изважда и се остъргва месото й, което се връща в чорбата.
      Брашното се размива в малко вода и при непрекъснато бъркане се сипва в чорбата. Щом кипне, е готова.

сряда, 23 март 2011 г.

СВИНСКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


  • 500 г свинско месо
  • 2 неголеми тиквички
  • 3 големи моркова
  • 1/2 каф.ч. олио
  • сол
      За маринатата:
  • 3 с.л. соев сос
  • 1 с.л. унивелрсална подправка за грил
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. чили сос
  • сол
      Месото се нарязна на жулиени. Добре се разбърква са маринатата и се оставя да престои на студено около час.
     Зеленчуците се почистват и нарязват на тънки ивички с дължина около 7 см. Запържват се в мазнината и се посоляват - не трябва да се препържват, да останат леко хрупкави. Изваждат се в чиния.

В същата мазнина се слага месото и също се запържва за околодесетина минути - ако се препържи, става жилаво. Когато месото е готово, се връщат зеленчуците и всичко се разбърква. Сервира се веднага.

КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ


  • 500 г кайма
  • 1/2 глава лук
  • 1/2 чушка
  • 1/2 домат
  • 5 с.л. ориз
  • 1 яйце
  • 1 каф.л. чубрица
  • 3 големи картофа
  • 7 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • брашно за овалване
  • 1 дафинов лист
  • сол
      Каймата се омесва заедно с ориза, яйцето, чубрицата и малко сол.
      В олиото се задушамат лукът, чушката и доматът, нарязани на ситно. Долива се вода, пуска се дафиновият лист, червения пипер, посолява се.
     От каймата се правят кюфтенца колкото голям орех, които се овалват в брашно и се пускат в заврялата яхния. Оставят се 5 минути и чак след това внимателно се разбюркват, за да не станат рошави. Ври около 15 минути. Долива се още вода. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета и също се пускат при кюфтетата. Яхнията ври още 30 минути.
     В края на варенето се размива 1 с.л. брашно с връх в студена вода и се прибавя към яхнията. Разбърква се и след 2 минути е готова.
     При сервирането може да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз.

вторник, 22 март 2011 г.

АГНЕШКА ДРОБ-ЧОРБА


  • 1/2 агнешки черен дроб (от агнешки комплект)
  • 1/2 агнешки бял дроб
  • 1 каф.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена сушена чушка
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. с връх брашно
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • сол на вкус
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1 каф.л. чубрица
  • 5-6 с.л. олио
      Дробчетата и сърцето се сваряват. Мазнината се загрява и в нея се задушават ситно нарязаният лук и нарязаната зелена чушка. Прибавят се карантията, нарязана на дребни парченца, начупената на ситно сушена чушка, а също и оризът. Доливат се 2 чаши от бульона, в който са врели дробчетата (прецеден). Оставя се да поври 15 минути, като се долива още вода. Прибавят се подправките.
       Отделно се разбиват яйцата с малко вода. Добавя се брашното и киселото мляко и всичко се разбърква добре, за да се получи застройката.
       Когато супата е готова, застройката се сипва на тънка струйка и при непрекъснато бъркане. Ако трябва се долива още вода. Оставя се още 2-3 минути на котлона и чорбата е готова.
       Поднася се с оцет за овкусяване.

петък, 18 март 2011 г.

МЛЕЧНА БАНИЦА ОТ СТАРА ПИТКА


  • 3-4 големи топки (парчета)стара питка
  • 4 яйца
  • 700 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 150 г кашкавал
  • 200 г сирене
  • 30 г масло
       Тавата се намазва с масло. Питката се натрошава на трохи в тавата. Отгоре се натрошава навсякъде сиренето.
       Отделно се разбиват яйцата със солта, размекнатото масло и млякото. С тази смес се поливат трохите. С лъжижа се натискат леко, за да попие течността навсякъде. Отгоре се настъргва кашкавалът на едро ренде.
       Пече се в долната част на предварително загрята фурна на 200 градуса около 40-50 минути - да се зачерви отгоре.   
      Чудесна закуска с айрянче.

сряда, 16 март 2011 г.

ЧЕСНОВИ ПОДКОВИ ЗА ТОДОРОВДЕН


  • 500 г брашно приблизително
  • 20 г свежа мая
  • 1 ч.л. сол с връх
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 каф.л. универсална подправка за пиле
  • щипка риган
  • 1 каф.л.чесън на прах
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 каф.л. мащерка
  • 50 мл олио
      В леко затопленото мляко се разтварят маята, захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да втаса за около 10 минути.
      Отделно в купа се пресява брашното ( не цялото количество наведнъж), прави се дупка в средата и в нея се сипват всички подправки, яйцето, олиото, втасалата мая и около 150 мл топла вода, с която се изплаква съдът от маята. Замесва се меко тесто. Поръсва се с малко брашно и се оставя да втаса, покрито с кърпа. След около час-два се премесва с малко брашънце и се оставя пак да втаса.
      С намаслени ръце се късат малки топченца, които между дланите се правят на фитил и се свиват като подкова. Редят се на разстояние в постлана с хартия за печене тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса около десетина минути - да порозовеят леко.

      Аз разделих тестото на две. От втората част направих руло с кашкавал. Разтеглих тестото върху намаслено фолио. Подредих тънки филии кашкавал и завих на руло, което сложих върху хартия за печене.

Намазах с жълтък и пекох на 200 градуса приблизително половин час. Реже се студено, защото иначе кашкавалът ще се разтече.

вторник, 15 март 2011 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ СЪС СИРЕНЕ


  • 10-15 печени белени червени чушки
  • 200 г сирене
  • 2 яйца
  • щипка бял пипер
  • 1/2 китка магданоз
  • 3 с.л. олио
       Броят на чушките зависи от големината им.
       Сиренето се натрошава. Към него се прибавя ситно нарязаният магданоз, пиперът и яйцата. Всичко се разбърква добре.
        Чушките се цепват се по дължина от едната страна и се пълнят с яйчено-сирената смес, като в долната част се слага по-малко, а в широката част - повече. От двете страни чушката се прехлупва, като се оставя малка цепанитна от бялата смес да се вижда.
       Чушките се подреждат в намазана с олиото тава.
       Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса около 30-40 минути.
       По-вкусни са студени.

четвъртък, 10 март 2011 г.

ЖЕЛИРАНО КРЕМЧЕ


  • 1 компот от дюли (праскови)
  • 1 кофичка гъсто кисело мляко
  • 2 пакетчета желатин
  • 3-4 с.л. захар
  • 6 ч.л. сладко от боровинки
      Рецептата е за  около 6 броя.
      Аз използвах компот от дюли и ябълки. Няма значение от какво е компотът, трябва само да е без костилки. От него се отлива приблизително 1 чаша от сока. От останалата част се отливат около 100 г компотен сок, в който се накисва едното пекетче желатин за 5 мин. Останалият компот се пасира. Желатинът се затопля за кратко в микровълновата и се изсипва с непрекъснато бъркане при компотеното пюре.  Сместа се разсипва до половината в неголеми (колкото чашки за крем карамел) формички или купички. Слага се в хладилника.
     Когато още не е напълно стегнало желето, се приготвя втората смес. Накисва се другото пакетче желатин в съвсем малко вода. Киселото мляко се разбърква добре със захарта. Загрятият желатин се прибавя при непрекъснато бъркане към млякото. От тази смес се сипва точно в средата на всяка купичка, докато свърши. Трябва млякото да потъне. Слага се в хладилника за едно денонощие.
     На другия ден формичките се обръщат и се поднасят веднага (за да не се развали формата) с по една чаена лъжичка сладко от боровинки отгоре.

вторник, 8 март 2011 г.

ШАРЕНИ МЪФИНИ



  • 6 листчета спанак
  • 2 кренвирша
  • 2 печени белени червени чушки
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 150 г сирене
  • 3 с.л. маргарин
  • 3 яйца
  • 1 и половина ч.ч. брашно
  • 3 с.л. грис
  • 5 стръкчета магданоз
  • 1 ч.л. сол
  • щипка бял пипер
  • щипка чубрица
  
      Кренвиршите се нарязват на дребни кубчета, чушките, пресният лук, магданозът - на ситно. Спанакът се измива, подсушава и нарязва на колкото се може по-ситно и се претрива със солта. Содата се разбива докато шупне в киселото мляко. Всички продукти се смесват в купа и всичко се разбърква много добре.
        Със сместа се пълнят до половината формичките за мъфини, покрити с хартиени такива. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути - докато порозовеят отгоре.
        Хартията се отделя по-лесно, след като мъфините изстинат.
        От това тесто се получават 24 мъфини.

сряда, 2 март 2011 г.

БРУСКЕТИ С РИБЕН ПАСТЕТ


  • 1 франзела (от дългите)
  • 1 консерва копърка
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 1/4 глава лук
  • 1 с.л. лимонов сок
  • щипка сол
  • 20 г масло
  • 1 краставица
  • 5 големи черни маслини
  • кетчуп
      Рибата и яйцата се намачкват с вилица, докато се получи гладък пастет. Лукът се нарязва на много ситно. Леко размекнатото масло, лимоновият сок и солта също прибавят и всичко разбърква. Слага се в хладилника, докато се приготвят брускетите.
     Франзелата се нарязва с остър нож на кръгчета с дебелина 1 см. Кръгчетата се подреждат на скарата във фурната, която е предварително загрята на 200-220 градуса. Скарата се слага по средата, така че брускетите да се пекат равномерно отдолу и отгоре. Запичат се за десетина минути - съвсем леко да се зачервят.
      След като брускетите застинат, се намазват с рибния пастет и се украсяват с краставицата, резенчета маслина и капчица кетчуп.
     

вторник, 1 март 2011 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ


  • 3 яйца
  • 2 големи ябълки
  • 1 пълна ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. фини овесени ядки
  • 1 каф.ч. олио
  • 1 ч.л. канела
  • кората на 1 лимон
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 каф.ч. стафиди
     Содата се разтваря в млякото. Ябълките се настъргват на едро ренде заедно с кората. Добавят се всички останали продукти. Кората от лимона се настъргва на ситно ренде. Всичко се разбърква добре и се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тава.
     Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса приблизително 1 час. Ако фурната е много силна, да се намали малко.