сряда, 31 август 2011 г.

ЗВЕЗДИЧКИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


  • 1/3 от пакетче звездички
  • 1/2 тиквичка
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 3 с.л. олио
  • 1 с.л. пикантина
  • парченце масло
  • сол
      Звездичките се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат.
      В олиото се запържват ситно нарязаните зеленчуци. Добавят се звездичките, пикантината, малко сол и маслото. Всичко се обърква няколко пъти на котлона и е готово.
     Подходящо е и за гарнитура към печено месо.

понеделник, 29 август 2011 г.

БЛАГОДАРЯ

Много съм щастлива - и аз си имам вече награда.
Благодаря на ЗИЧЕ -   за наградата, която ми подари. Ето я и нея



Искам да я споделя с всички вас, които следите моя скромен блог.
Обичам да готвя и много се радвам, когато трудът ми не е отишъл напразно. А получавайки признание и награда от майстор като ЗИЧЕ си е направо двойна награда. Още веднъж много благодаря и една скромна почерпка от мене за наградата:



Пожелавам на всички успешна седмица.

ЖЕЛИРАНА ТОРТА С БОРОВИНКИ


  • 10 бишкоти
  • 2 кофички гъсто кисело мляко
  • 500 г боровинки
  • 5 пакетчета желатин
  • 1 ч.ч. захар
      Бишкотите се подреждат на дъното на форма за торта с отварящи се стени. Където остават дупки, бишкотите се натрошават, за да ги запълнят.
      От захарта се отделят 5-6 с.л. Останалата захар се разбива с киселото мляко. Добавят се 2/3 от боровинките. Три пакетчета желатин се разтварят в 150 мл студена вода. Загрява се леко в микровълнова фурна и се изсипва при киселото мляко. Поливат се малко бишкотите, за да не изскочат нагоре. Може предварително да се напоят, но аз не го правя, защото когато са сухи отнемат част от влагата на киселото мляко. Бишкотите се слагат в хладилника за малко да стегнат, след което се изсипва и останалата боровинкова смес. Прибира се в хладилника за поне 1 час - да стегне.

     Върху млечната смес се разпределят останалите боровинки. 2 пакетчета желатин се разтварят в 300 мл студена вода, след което се загрява в микровълновата. Добавя се отделената захар и се бърка, докато се разтвори. С тази смес се поливат боровинките.
     Оставя се да стегне едно денонощие преди консумация. По желание може да се украси със сметана.

четвъртък, 25 август 2011 г.

ПЪРЖЕНО ЗЕЛЕ С ЧУШКИ


  • 1/2 зелка
  • 2 зелени чушки
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 2 с.л. сусам
  • сол
  • соев сос
      Зелето и чушките се нарязват на тънки ивици и заедно със ситно нарязаните лук и чесън се пържат за кратко на силен огън, за да останат хрупкави. Не трябва да се препържват. Към края ястието се посолява и овкусява с малко соев сос.
     Сервира се поръсено със сусам и соев сос по желание.

сряда, 24 август 2011 г.

РУЛО С ЯЙЦА


  • 600 г кайма
  • 1 яйце за каймата
  • 5 твърдо сварени яйца
  • 1 малка главичка лук
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 каф.л. кимион
  • 1 ч.л. сминдух
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 1 каф.л. сол
  • 1 филия стар хляб
  • 5 парченца сирене за тост


      Каймата се омесва заедно с подправките, яйцето и накисната във вода и добре изстискана филия хляб. Размачква се върху намокрен найлон или фолио, като се оформя правоъгълник. Отгоре се редят едно до друго по дължина обелените яйца.


    
     С помощта на найлона се захлупва каймата върху яйцата и се оформя руло. В тавичка се сипва съвсем малко вода на дъното и се прехвърля рулото. Пече се в предварително загрята силна фурна.
     Когато е почти готово, се украсява със сиренето тост и се запича за още десетина минути.

вторник, 23 август 2011 г.

БАНАН СЪС СЛАДОЛЕД И ШОКОЛАД





    За една порция:
  • 1 банан
  • 3 топки сладолед
  • 6-7 зърна грозде
  • 2 с.л. течен шоколад
      Бананът се нарязва по желание на 4 или повече парчета. Добавят се сладоледът и гроздето и всичко се полива с поразтопен течен шоколад.
      Супер лесно, ама вкусно.

понеделник, 22 август 2011 г.

СУПА С ПРЕСНИ МАНАТАРКИ


  • 2 шепи с връх нарязани манатарки
  • 2 картофа
  • 1 главичка лук
  • парченце масло за вкус
  • 1 каф.л. черен пипер
  • 6 с.л. олио
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 5 стръка магданоз
      В олито се задушава ситно нарязаният лук. Добавят се манатарките и картофите, нарязани на дребни кубчета. Супават се овкусява с подправките и ври до сваряване на зеленчуците, като се долива вода.


      Брашното се разбива в малко студена вода заедно с прясното мляко и бавно се сипва при непрекъснато бъркане в супата. Добавя се маслото. Щом кипне, супата е готова. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз.

петък, 19 август 2011 г.

НЕГЪРЧЕ С НЕКТАРИНИ


  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. непълна захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. разтопен маргарин
  • 4 с.л. с връх какао
  • 2 нектарини
  • 4 с.л. течен шоколад
      Яйцата се разбиват със захарта, добавят се и останалите продукти. Всичко се разбърква, докато се получи еднородна кексова смес.
      В тавичка, застлана с готварска хартия, се разпределя сместа. Върху нея се разпределят нарязаните на дребни парченца нектарини. С лъжица се накапва течният шоколад.


      Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 до 40  минути. 

четвъртък, 18 август 2011 г.

КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ



      Приблизително за 5 буркана тип "Омния"
  • 2 кг корнишони
     Във всеки буркан по:
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. захар
  • 1 пръст (около 15 мм) ябълков оцет
  • 1 стрък (цвят) копър
    Корнишоните се измиват, отрязва се остатъка от дръжката и се подреждат в бурканите. Добавят се подправките и се долива вода.
    Бурканите се стерилизират от момента на завиране 5 минути.

сряда, 17 август 2011 г.

ПАТЛАДЖАН-МУСАКА



   Рецептата е за двойна доза - голяма тава
  • 3 големи патладжана
  • 600 г кайма
  • 1 малка тиквичка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 домат
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г кашкавал
  • олио за пържене на патладжаните
  • сол
      Патладжаните се обелват, режат се на по-дебелички филии по дължина, осоляват се и се оставят да изтече горчивият им сок. Съвсем леко се запържват в олио.
      Каймата се размачква с млако вода. Добавят се всички зеленчуци, нарязани на ситно, доматеното пюре и сол - всичко къкри на котлона, докато поомекне лукът.
      В голяма тава се слагат плътно наредени патладжани, отгоре се сипва сместа с каймата и всичко се покрива с останалите патладжани. Пече се около 40 минути във фурна.
     Яйцето се разбива с прясното мляко и малко сол. Добава се настърганият кашкавал. С тази смес се полива мусаката и се запича още десетина минути.

петък, 12 август 2011 г.

МОРСКИ ДАРОВЕ С ТИКВИЧКИ


  • 1 кг замразени морски дарове (миди, скариди, бейби октоподчета, ролца раци)
  • 2 тиквички
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 лимон
  • 6-7 с.л. олио
  • 3 с.л. бяло вино
  • сол
     В сгорещената мазнина се запържват лукът и чесънът, нарязани на ситно и тиквичките - на кубчета. Прибавят се морските дарове, доматеното пюре, сол. След като ястието се готви около 15 мин., се слагат виното и половината лимон, нарязан на едри парчета. Всичко къкри още 5-10 мин. При сервирането се украсява с останалия лимон.

сряда, 10 август 2011 г.

ПИЛЕ С ОРИЗ И ТИКВИЧКИ


  • 3-4 пилешки бутчета (зависи от броя на порциите)
  • 1 голяма тиквичка
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 1 малък домат
  • 6-7 с.л. олио
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол
  • по щипка чесън на прах и червен пипер
  • 10-ина стръка магданоз
      Пилето се посолява и поръсва с чесъна и червения пипер. Слага се в тава със съвсем малко вода, колкото да не залепне за дъното, и се пече на силна фурна. През това време лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Прибавя се и тиквичката -  на кубчета. Щом и тя се позапържи, се слага оризът - да стане призрачен, доматът - нарязан на ситно, доматеното пюре, сол. Тази смес се сипва в тавата при пилето. Залива се с вода, която да е не повече от 2 см над ориза. Пече се до поемането на течността.
     При поднасянето всяка порция се поръсва със ситно нарязан магданоз.

понеделник, 8 август 2011 г.

СУПА ОТ ТИКВИЧКИ


  • 1 голяма тиквичка
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 морков
  • 1 шепа фиде
  • 1/2 каф.ч. олио
  • 1 яйце
  • 1 каф.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. брашно
  • сол
  • копър
  • магданоз
      В олиото се задушават ситно нарязаният морков, лук и тиквичката - на кубчета, без да се бели. Долива се вода. Когато зеленчуците са почти готови, се добавя фидето и подправките. Отделно се разбива яйцето с вода. Добавят се брашното и млякото. Застройката се сипва в супата при непрекъснато бъркане.

петък, 5 август 2011 г.

АПЕТИТКА С ТИКВИЧКИ



    Дозата е за 3 средни по големина бурканчета от 300 гр
  • 2 големи тиквички
  • 4 люти чушлета
  • 4 скилидки чесън
  • 4 големи домата
  • 1 каф.л.салвия
  • 1 каф.л. червен пипер
  • 1 каф.л. риган
  • 1 стрък босилек
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. оцет
  • 6 с.л. олио
  • 3 ч.л. натурално нишесте
      Тиквичките се режат на дребни кубчета и се запържват в олиото. Отделно доматите се настъргват, като се маха люспата им и къкрят около 20 мин. - да се поизпари водата им. Добавят се подправките, нарязаният на ситно чесън  и тиквичките, всичко ври още 5 мин. Нишестето се разтваря в 3 с.л. вода и се прибавя към апетитката. Къкри 5 мин и е готово.
      Бурканчетата се стерилизират 20 минути.

четвъртък, 4 август 2011 г.

ТИКВИЧКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ



  • 3-4 големи тиквички
  • 200 г сирене
  • 3 яйца
  • 7-8 с.л. олио
  • сол

      Тиквичките се нарязват на 3 напречно и на две по дължина - да се получат неголеми лодки, които се издълбават с помощта на лъжичка. Подреждат се в тава, посоляват се и се поръсват с олиото. Пекат се в силна фурна около половин час.
     Сиренето се намачква и се разбърква заедно с яйцата и малко сол. С тази смес се пълнят тиквичките. Запичат се отгоре до зачервяване.
    По желание могат да се добавят в плънката подправки - черен пипер, копър.

вторник, 2 август 2011 г.

КОРДОН БЛЬО



  • 800 г свинско контрафиле
  • 100 г кашкавал
  • 100 г шунка (телешки салам)
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер
  • галета и брашно за овалване
  • олио за пържене
      Контрафилето се нарязва на парчета с дебелина около 15 мм. С остър нож се прави прорез внимателно - да се получи джоб. В този джоб се слага парче шунка или салам и парче кашкавал. По желание прорезът може да се защипе с клечка за зъби. Месото се поръсва със сол и черен пипер от двете страни.

      Парчетата се овалват първо в брашно, после хибаво се натопяват в разбитите яйца и накрая  -  в галета. Притискат се с ръце и ако е необходимо, пак се овалват в галетата.
       Пържат се от двете страни в сгорещеното олио.