Бешамелов сос:
- 700 мл прясно мляко
- 3 с.л. брашно с връх
- 1 ч.л. сол
- 1/2 каф.л. бял пипер
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 моркова
- 700 мл доматен сок
- 500 г кайма
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 стрък босилек
- 2 стръка магданоз
- щипка черен пипер
1 кутия кори за лазаня
Съставките за бешамеловия сос се разбиват добре и се слагат на котлона. От време на време се разбива с тел, за да не стане на топчета. След като се посгъсти, сосът се маха от котлона.
За доматения сос - в загрятото олио се запържват ситно нарязаните лук и чесън. Прибавят се и обелените и настъргани на едро ренде моркови. След около 5 минути се добавя намачкана с вилица и малко водичка кайма (за да не стане на бучки). Всичко се разбърква няколко пъти, след което се слагат и останалите продукти. Щом кипне, се отстранява от котлона.
В подходяща тава се сипва първо малко от червения сос. Редят се 1 ред кори. Поливат се с доматения сос, пак ред кори. Разпределя се полвината от белия сос, ред кори, доматен сос -докато свършат продуктите и накрая кори, които се заливат с останалия бешамел.
Лазанята се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна приблизително 40 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания кашкавал. Отново се слага във фурната и се допича още десетина минути.
След като се извади от фурната, се изчаква поне 10 минути преди да се разреже и сервира.
Направих лазанята по Вашата рецепта-стана чудесна-много се хареса в къщи!Благодарим!
ОтговорИзтриване