понеделник, 9 май 2011 г.

КОПРИВЕНА КАША


  • 1 купа (пликче) прясна коприва
  • 8 с.л. брашно
  • 4 скилидки чесън
  • 1 каф.ч. готварска сметана
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 г масло
  • сол
     За гарниране:
  • 4 твърдо сварени яйца (колкото са порциите)
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 г сирене
  • 4 стръкчета магданоз
     Копривата се измива добре. В тенджера се слагат около 2-3 чаши вода и малко сол да кипнат, след което се добавя копривата. Попарва се за не повече от 5 минути, за да не загуби напълно свежия цвят. След като изстине, се пасира. Добавят се брашното и пиперът. С тел хубаво се разбива, за да няма бучки. Слага се на котлона и при непрекъснато бъркане се вари, докато кашата се сгъсти. Прибавя се маслото. Ако е необходимо, се добавят сол, вода - ако е доста гъста кашата или още малко брашно, ако е рядка.
    Сервира в дълбока чиния, като отгоре се разрязва във всяка порция по едно яйце, настъргва се сирене и се полива със запържен в олиото червен пипер. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар